نام فرانسوی
Herbe a jaunir,Gaude
نام آلمانی
Gelbliche Reseda,
Wau-Reseda
پراکندگی جهانی
اروپا، شمال افریقا و جنوب غرب آسیا (عراق، ایران، افغانستان و پاکستان) (مظفریان، ۱۳۹۱: ۹۳۰).
نام عربی
ویبه، بلیجه
نام ایرانی
اسپرک، اسفرک، پشترک، ورث زرد نما، ورث زرد جهره
پراکندگی در ایران
آذربایجان، اصفهان، لرستان، خراسان، تهران(مظفریان، ۱۳۹۱: ۹۳۰)، البرز، اطراف کرج، قزوین، منجیل، شیرین سر، سراب، تربت حیدریه، شیراز (جهانشاهی افشار،۱۳۷۵: ۳۸) از مناطقی می باشد که می توان گیاه اسپرک را یافت.
نام تجاری
Weld ((luteolin
نامهای مترادف
–
قسمت رنگزا
تمام قسمت های گیاه دارای ماده رنگی است ولی ریشه آن کمتر از سایر قسمت ها دارای ماده رنگی است و گل های آن فراوان ترین منبع رنگ محسوب می شوند.
نام خانواده
Rubiacea روناسیان/
۴)گیاه رنگزای انار
انار، درختی کوتاه و بدون خار یا درختچه ای بزرگ، پر شاخ و خاردار است. برگ این درخت به طول ۳-۶ و عرض ۱-۳ سانتی متر(مظفریان، ۱۳۹۱: ۹۱۰) و گل ها دارای ۷- ۵ کاسبرگ میباشند. کاسه ی گل که در امتداد نهنج قرار دارد ،لوله ای ،گوشتی و ضخیم است.گلبرگ ها به دیواره ی داخلی نهنج چسبیده و تعداد آن ها مساوی کاسبرگ ها می باشد. گلبرگ ها بعد از گرده افشانی می ریزند. در حالی که کاسبرگ ها عضو دائمی در گل و میوه هستند. میوه این درخت به قطر ۵-۸ سانتی متر(در انواع اصلاح شده و زراعی تا ۲۰ سانتی متر)، به رنگ قرمز- قهوه ای، با بخش گوشتی ارغوانی، زرد یا سفید و طعم ترش یا شیرین می باشد(مظفریان، ۱۳۹۱: ۹۱۰). ریشه در انار با توجه به رقم ،فاصله کاشت ،نوع خاک، شخم،کود دهی، نحوه آبیاری و سایر مراقبت های زراعی متفاوت و تا ۵/۱ متر بطور عمودی و ۵/۲ تا ۳ متر به طور افقی نفوذ و گسترش می یابد. اما حداکثر حجم ریشه در عمق ۲۰تا ۷۰ سانتی متری خاک قرار دارد. این درختچه در پوست ، میوه و در ریشه دارای ماده مازوجی است اندازه این ماده در پوست و میوه آن،۲۰ تا ۵۰ درصد می رسد آمار نشان می دهد که این ماده از تمام مواد مازوجی دیگر بیشتر در ایران مصرف می شود.
انار رباب، نیریز فارس، ملس ساوه، ملس دانه سیاه یزد، ملس یزدی، شیش هکپ فردوس، نادری بادرود، قجاق قم، اردستانی مه ولات، بجستانی گناباد و خزر بردسکن از مهمترین ارقام صادراتی انار در ایران و رقم واندرفول (Wonderful) معروف ترین رقم انار در اسپانیا و آمریکا میباشد. (جدول ۳-۴)
جدول۳-۴- اطلاعات علمی گیاه رنگزای انار
انار
نام علمی
Punica granatum L.
رویشگاه
انار را می توان در انواع خاک ها از شنی تا رسی و حتی اراضی شور کشت کرد، اما درخت انار برای رشد مطلوب، به خاکی با زهکشی خوب و بافت متوسط رسی احتیاج دارد. درختان انار در محل نورگیر و با فاصله مناسب کاشته شوند.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))