سوال اول:
آیا شرکتهای دارای صورتهای مالی تجدید ارائه شده در دوره پس از تجدید ارائه، از تامین مالی بدهی بیشتر از حقوق صاحبان سهام استفاده میکنند؟
سوال دوم:
آیا در شرکتهای دارای صورتهای مالی تجدید ارائه شده گردش حسابرس بیشتر از شرکتهایی که صورتهای مالی خود راتجدید ارائه نکرده اند، میباشد؟
سوال سوم:
آیا گردش حسابرس در شرکتهای دارای صورتهای مالی تجدید ارائه شده با حسابرس کوچک بیشتر از شرکتهای تجدید ارائه شده با حسابرس بزرگ میباشد.
۱-۵٫ فرضیههای تحقیق
با توجه به موضوع و اهداف تحقیق و بیان مسئله که بررسی تاثیر ارائه مجدد صورتهای مالی بر سیاستهای تامین مالی و پاسخگویی حسابرس میباشد لذا همسو با موارد فوق فرضیههای زیر تدوین میشود:
فرضیه اصلی اول :
- شرکتهای دارای صورتهای مالی تجدید ارائه شده در دوره پس از تجدید ارائه، از تامین مالی بدهی بیشتر از حقوق صاحبان سهام استفاده میکنند.
فرضیه اصلی دوم :
- در شرکتهای دارای صورتهای مالی تجدید ارائه شده گردش حسابرس بیشتر از شرکتهایی که صورتهای مالی خود راتجدید ارائه نکرده اند میباشد .
فرضیه اصلی سوم :
- گردش حسابرس در شرکتهای دارای صورتهای مالی تجدید ارائه شده با حسابرس کوچک بیشتر از شرکتهای تجدید ارائه شده با حسابرس بزرگ میباشد .
۱-۶٫ روش تحقیق
پژوهش حاضر بر مبنای هدف، از نوع کاربردی و بر مبنای روش از نوع همبستگی است. روش مورد نظر برای انجام این تحقیق شبه تجربی و از نوع پس رویدادی (با بهره گرفتن از اطلاعات گذشته)، در حوزه تحقیقات اثباتی حسابداری و مبتنی بر اطلاعات واقعی است. پژوهشگر به دنبال کشف و بررسی روابط بین عوامل و شرایط خاص یا نوع رویدادی که قبلاً وجود داشته یا رخ داده ، از طریق مطالعه نتایج حاصل از آن ها است. بهعبارت دیگر پژوهشگر در پی بررسی امکان وجود روابط علت ومعلولی ازطریق مشاهده نتایج موجود و زمینه قبلی آن ها به امید یافتن علت وقوع پدیده میباشد.
۱-۷٫ قلمرو تحقیق
قلمرو مکانی، زمانی و موضوعی این تحقیق به صورت زیر مشخص شده است.
قلمرو مکانی:
از آنجایی که قابلیت دسترسی به اطلاعات مالی شرکتهای پذیرفته شدهدر بورس اوراق بهادار بیشتر است و همچنین به دلیل وجود مقررات و استانداردهای سازمانهای بورس اوراق بهادار تهران، اطلاعات گزارشهای مالی اینگونه از شرکتها همگنتر است. لذا قلمرو مکانی این تحقیق دربرگیرنده تمام شرکتهای پذیرفته شده در بور س ارواق بهادار تهران میباشد. از بین این شرکتها، شرکتهای واسطهگری مالی به سبب ماهیت خاص فعالیت حذف شدهاند. در این تحقیق شرکتهایی مد نظر قرار خواهند گرفت که:
-
- شرکتهای با دوره مالی یکسان و منتهی به پایان اسفند ماه انتخاب گردد .
-
- اطلاعات مالی شرکتها برای دوره ی مورد مطالعه در دسترس باشد.
-
- شرکتها فاقد وقفه معاملاتی بیش از ۴ ماه باشد .
-
- شرکتها قبل از سال ۱۳۸۷ در بورس اوراق بهادار پذیرفته شده باشد.
-
- جزء صنایع سرمایه گذاری و واسطه گری و نهادهای پولی و بانکی و بیمه نباشد.
قلمرو زمانی:
در این پژوهش اطلاعات مالی شرکتها با توجه به قلمرو مکانی تحقیق بین سالهای ۱۳۸۶ و ۱۳۹۰ گردآوری میشود و ۲ سال قبل و ۲ سال بعد از تجدید ارائه مورد بررسی قرار گرفته است.
قلمرو موضوعی:
طبق مبانی نظری گردآوری شده موضوع این تحقیق در قلمرو حسابداری مالی قرار دارد.
استفاده کنندگان از نتایج تحقیق:
نتایج این تحقیق میتواند برای شرکتهای پذیرفته شده در بورس به خصوص شرکتهایی که تجدید ارائه در صورتهای مالی داشتهاند مفید باشد همچنین پژوهشگران و مؤسسات و دانشگاهها میتوانند از نتایج تحقیق حاضر در پژوهشهای خود استفاده کنند، استفاده کنندگان و تصمیمگیرندگان صورتهای مالی نیز میتوانند از نتایج این تحقیق استفاده کنند تا تصمیمات و برآوردهای خود را از بازدهی آتی سهام شرکت بهبود ببخشند.
۱-۸ الگوی کار پژوهش
مدل مفهومی پژوهش حاضر با توجه به موضوع و هدف پژوهش و متغیرهای موجود به شکل زیر میباشد:
-
- پاسخگویی حسابرس
- سیاستهای تامین مالی
تجدید ارائه صورت های مالی
۱-۹٫ تعریف واژه ها و اصطلاحات کلیدی
برخی از واژه ها و اصطلاحاتی که به طور رایج در این تحقیق مورد استفاده قرار میگیرند، به صورت زیر تعریف میشوند:
تجدید ارائه صورتهای مالی:
عملیاتی است که در صورت وجود اشتباه در صورت های مالی با دوره یا دوره های مالی قبل و در صورت تغییر رویه حسابداری در دوره جاری نسبت به دوره یا دوره های مالی قبل، بر اساس استانداردهای حسابداری، به منظور ایجاد ثبات رویه و افشا مناسب اطلاعات صورت میگیرد. همچنین در مواردی ممکن است صورتهای مالی منتشر شده یک یا چند دوره قبل شامل اشتباهات با اهمیتی باشند که تصویر مطلوب را مخدوش و در نتیجه قابلیت اتکای صورتهای مالی را کاهش میدهد. اصلاح چنین اشتباهاتی نیز باید از طریق ارائه مجدد ارقام صورتهای مالی سال یا سال های قبل صورت گیرد (زندی و باقر شمس؛ ۱۳۹۰).
سیاستهای تامین مالی:
هر واحد تجاری برای دستیابی به منابع مالی، سیاست های خاص خود را اعمال میکند این سیاست ها میتواند منابع مالی را از خارج واحد تجاری و شرکت به داخل هدایت کند و یا اینکه منابع داخل سازمان را حفظ کند و از خروج آن ها و تقسیم بین سهامداران جلوگیری کند، از راه های تامین مالی می توان به استقراض، انتشار سهام عادی و ممتاز، سودانباشته میباشد (جهانخانی، ۱۳۷۳).
گردش حسابرس:
تغییرات حسابرس مستقل هر شرکت از دوره ای به دوره دیگر را گردش حسابرس و مسئولیت پذیری حسابرس نیز مینامند. در این پژوهش با اتکا به پژوهش هنس و همکاران[۵] (۲۰۱۰)، گردش حسابرس با بهره گرفتن از گزارشات سالیانه شرکت، استخراج و با بهره گرفتن از دو متغیر صفر و یک اندازه گیری شده است (هنس و همکاران، ۲۰۱۰).
خلاصه فصل
فصل اول هر پایاننامه، چارچوب کلی پژوهش را نشان میدهد. از اینرو در این فصل به بیان مسئله پژوهش که بررسی تاثیر مالکیت دولتی و نهادی متمرکز بر سطح نگهداشت وجه نقد در شرکتهای پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران میباشد، اشاره شد. در ادامه اهمیت موضوع و دلیل ضرورت انجام تحقیق مورد بحث قرارگرفت و پس از آن اهداف، سوالات و فرضیههای پژوهش ارائه شد، همچنین کلیاتی در ارتباط با متغیرهای پژوهش و روش پژوهش و روش جمع آوری داده ها ارائه شده است که در فصلهای دوم و سوم مفصلتر به آن ها اشاره خواهد شد و در آخر فصل نیز واژگان و اصطلاحات کلیدی تعریف مفهومی شدهاند.
فصل دوم
پیشینه تحقیق
۲-۱- مقدمه