۱-۵ اهداف تحقیق
۱-۵-۱ اهداف علمی
اساساً هر تحقیقی برای دستیابی به اهداف و منظور خاصی صورت میگیرد. مهمترین هدف هر تحقیق خود موضوع تحقیق است. بنابرین در این تحقیق برای پاسخگویی به سؤالهایی که در بخش بیان مسئله به آن اشاره شد چهار هدف اصلی در نظر گرفته شده است، که به شرح ذیل اند:
اهداف علمی پژوهش :
الف) تعیین چگونگی تأثیر سود تقسیمی بر سرمایه گذاری را بررسی خواهیم کرد.
ب) تعیین چگونگی تأثیر سود تقسیمی بر سرمایه گذاری در شرایط عدم اطمینان جریانهای نقدی بر اساس معیار کمبود جریانات نقد[۸] را بررسی خواهیم کرد.
ج) تعیین چگونگی تأثیر سود تقسیمی بر سرمایه گذاری در شرایط عدم اطمینان جریانهای نقدی بر اساس معیار نوسانات جریانات نقد[۹]را بررسی خواهیم کرد.
۱-۵-۲ اهداف کاربردی
اساساً هر تحقیقی برای دستیابی به اهداف و منظور خاصی صورت میگیرد. مهمترین هدف هر تحقیق خود موضوع تحقیق است،که نتایج حاصل از این پژوهش میتواند توسط سرمایه گذاران، سهام داران، مدیران و اعطا کنندگان تسهیلات مالی و سایر استفاده کنندگان از صورت های مالی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده گزارشگران مالی و دستاندرکاران برای آگاهی بیشتر از اهمیت سود تقسیمی سهام و سرمایه گذاری در شرایط عدم اطمینان جریانهای نقدی باشند تا نسبت به بازنگری در نحوه اطلاع رسانی و همچنین اصلاح شیوه های تصمیم گیری از طریق آموزشهای مقتضی اقدام کنند.
کلیه ذینفعان، بخصوص سرمایه گذاران بالفعل و بالقوه و مدیران شرکتها می توانند در اخذ تصمیمات مناسب سرمایه گذاریاز این نتایج بهره گیرند. همچنین کاربرانی که از نتایج این تحقیق می توانند بهرهمند شوند، به شرح زیر تشریح میگردد:
سرمایه گذاران[۱۰] : سرمایه گذاران می توانند با بررسی ارتباط و تاثیر سود تقسیمی بر سرمایه گذاری و با شناخت کافی میزان عدم اطمینان از بابت جریانهای نقدی، با دید بازتری سرمایه گذاری خود را انجام داده و به سبد سرمایه گذاری بهینه دست پیدا کنند.
سهامداران: سهامداران می توانند با درک رابطه سود تقسیمی و سرمایه گذاری و همچنین آشنا بودن عدم اطمینان از بابت جریانهای نقدی و شناسایی کمبود و نوسانات جریانات نقدی، اطلاعات بیشتر و بهتری در دست داشته و در مورد آینده شرکت، ارزیابی عملکرد مدیران و … تصمیمات درست و به موقع بگیرند.
مدیران[۱۱]: مدیران می توانند با توجه به تعیین میزان سود تقسیمی در شرکت و تنظیم و کنترل میزان جریان وجه نقد و جلوگیری از کمبود و نوسانات جریان نقد، اطلاعات بهتری در مورد فعالیتهای انجام شده توسط خودشان را، بهتر ارزیابی کنند.
اعطاکنندگان تسهیلات مالی[۱۲]: با توجه به تعیین مدیریت شرکتها جهت پرداخت میزان سود تقسیمی و فعالیتهای با بازدهی بالا در جریان سرمایه گذاری و شفاف بودن میزان جریانات نقدی ورودی و خروجی وجه نقد و توانایی شرکت در بازپرداخت بدهی هایش نسبت به کفایت میزان سرمایه آن شرکت، اهداف آیندهی شرکت را مشخص نمایند و از این طریق اعطاکنندگان تسهیلات مالی به گونه ای مناسب اقدام به اعطای تسهیلات خواهند کرد.
دانشگاهها و مراکز پژوهشی: زمینه های جدیدی برای پژوهشهای آتی حسابداری و مالی ایجاد شود و مورد استفاده دانشگاهها و مراکز آموزش عالی قرار گیرد.
۱-۶ فرضیه های تحقیق
فرضیه های اصلی :
فرضیه اصلی اول: سود تقسیمی بر سرمایه گذاری شرکت ها تاثیر معناداری دارد.
فرضیه اصلی دوم: سود تقسیمی بر سرمایه گذاری شرکت ها در شرایط عدم اطمینان بر اساس معیار کمبود جریانات نقد[۱۳] تاثیر معناداری دارد.
فرضیه اصلی سوم: سود تقسیمی بر سرمایه گذاری شرکت ها در شرایط عدم اطمینان بر اساس معیار نوسانات جریانات نقد[۱۴] تاثیر معناداری دارد.
۱-۷ نوآوری تحقیق
در این پژوهش از آنجایی که تاثیر سود تقسیمی بر سرمایه گذاری مورد بررسی قرار گرفته است، در نوع خود در ایران پژوهش جدید وبی مانندی است. افزون بر آن جریانهای خروجی و ورودی در وجه نقد و میزان عدم اطمینان در ارتباط با جریانهای نقدی در شرایط کمبود جریانهای نقدی و نوسانات جریان نقد شرکت که میتواند به عنوان یکی از عوامل تأثیرگذار بر میزان سرمایه گذاری و تغییرات در سرمایه گذاری شرکتها باشد و در مدل پژوهش گنجانده شده است بر نوآوری و اهمیت این پژوهش افزوده است. شایان ذکر است این پژوهش با بهره گرفتن از متغیرهای جدیدی به بررسی و تخمین پـارامترهـای تـأثیرگذار بر سرمایه گذاری می افزاید و از این طریق می تواند کمک شایانی به سهامداران و سرمایه گذاران بکند.
۱-۸ روش شناسی تحقیق
با توجه به اینکه هدف از انجام این تحقیق کمک به سهامداران و سرمایه گذاران بالقوه و بالفعل و سایر ذینفعان در زمینه اتخاذ تصمیمات بهینه در انجام سرمایه گذاری در سهام شرکتها و ارزیابی دقیق موارد افشا شده برای سرمایه گذاران در خصوص جریانهای نقدی و سود تقسیمی شرکتها در یادداشتها و گزارشات هیئت مدیره و مورد استفاده در امر سرمایه گذاری شرکتها میباشد، لذا نوع پژوهش کاربردی است.
در این پژوهش ما به دنبال بررسی تاثیر سود تقسیمی بر سرمایه گذاری در شرایط عدم اطمینان جریانهای نقدی با در نظر گرفتن معیارهای کمبود جریانهای نقدی و نوسانات جریانهای نقدی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستیم. چون به دنبال شناسایی رابطه بین متغیرهای فوقالذکر هستیم نوع روش پژوهش توصیفی همبستگی میباشد. این نوع روش پژوهش برای انجام پژوهشهایی به کار میرود که در صدد بررسی علت یا علل روابط معینی است که در گذشته روی داده و به اتمام رسیده است. این نوع روش پژوهش، از آن جهت که در صدد دستیابی به رابطه علّی و یا علّت و معلولی بین عوامل پژوهش میباشد، از اعتبار نسبتاً زیادی برخوردار است لذا از نوع علّی پس از وقوع میباشد. همچنین یک پژوهش تجربی در حوزه تحقیقات اثباتی حسابداری است که مبتنی بر اطلاعات واقعی صورتهای مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است و با روش استقرائی نتایج به دست آمده به کل جامعه آماری تعمیم مییابد. در این نوع پژوهشها، امکان دستکاری متغیرها توسط پژوهشگر و یا ایجاد شرایط «مصنوعی» و یا آزمایشگاهی توسط وی، بنا به علل متعددی امکان پذیر نمیباشد (سید عباس زاده، ۱۳۸۰: ۱۷۱).
کلیه اطلاعات مورد نیاز جهت انجام این پژوهش از بانکهای اطلاعاتی بورس اوراق بهادار تهران، نرم افزار ره آورد نوین و نشریات و مقالات بورس جمع آوری شده است.
۱-۸-۱ روش گردآوری داده های تحقیق
برای گردآوری اطلاعات در خصوص تبیین کتاب شناسی موضوع پژوهش، از روش کتابخانه ای و مطالعات اسنادی استفاده خواهد شد و به منظور دستیابی به اطلاعات مورد نیاز جهت پردازش فرضیه های پژوهش، از اطلاعات موجود در نرم افزار ره آورد نوین و بررسی گزارش ها و صورتهای مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با مراجعه به وبگاه رسمی بورس اوراق بهادار تهران استفاده خواهد شد.
در ادامه بر مبنای اطلاعات گردآوری شده از طریق داده ها، صحت و سقم فرضیات تحقیق آزمون و نتایج حاصله به کل جامعه آماری مورد نظر تعمیم داده خواهد شد.
۱-۸-۲ روش تجزیه و تحلیل اطلاعات