۰.۰۱۱۲
۱۲
۰.۰۰۷۹
۰.۰۰۷۶
۱۲
۰.۰۰۷۲
۰.۰۰۸۷
لازم به ذکر است که استفاده از روش ماتریس پاسخ واحد، برای جریانهای تحتفشار صادق میباشد، در حالیکه جریان مفروض در این مسئله به صورت آزاد میباشد. بنابراین در این قسمت ابتدا این روش را برای مسئله، مورد آزمون قرار میدهیم. به این منظور، مقادیر فرضی برای پمپاژ دو چاه در نظر گرفته شد و مقادیر افت به ازای این پمپاژها با بهره گرفتن از ضرایب پاسخ و رابطه ۳-۱۷ ، در مدل LINGO محاسبه شد و با مقادیر افت به دست آمده در مدل MODFLOW Visual(مقادیر واقعی) مقایسه شد (شکلهای ۴-۳ و ۴-۴). با توجه به نزدیکی نتایج هر دو مدل ، میتوان اظهار داشت روش ماتریس پاسخ واحد، در محاسبهی مقادیر افت در جریان آزاد نیز از دقت خوبی برخوردار میباشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
شکل ۴‑۲: نمای شماتیک سیستم فرضی در محیط نرمافزار Visual MODFLOW
شکل ۴‑۳: مقایسه نتایج افت چاه ۱ در LINGO و Visual MODFLOW
شکل ۴‑۴: مقایسه نتایج افت چاه ۲ در LINGO و Visual MODFLOW
شبیهسازی شرایط موجود
در اکثر مناطق، مصرف کنندگان واقع در بالادست رودخانه، به اقتضای موقعیت خود که دسترسی مناسبتری به رودخانه را فراهم می کند به برداشت غیراصولی از رودخانه روی میآورند. این مسئله برای مصرف کنندگان پاییندست رودخانه شرایط ناعادلانهای را ایجاد می کند، چراکه از طرفی مجبور به پرداخت هزینه های پمپاژ آب زیرزمینی شده و از طرفی دیگر بایستی جهت تأمین کمبود آبی هزینه بیشتری را صرف کنند.
در این قسمت سعی شده است وضعیت موجود و رفتاری که مصرف کنندگان در شرایط واقعی دارند مدل گردد. به این منظور ابتدا مقادیر برداشت آب سطحی برای مصرف کننده بالادست در محیط Excel محاسبه شد (جدول ۴‑۳). به طوریکه مصرف کننده بالادست نیاز خود را با رعایت نیاز زیستمحیطی از رودخانه برداشت کرده و باقیماندهی نیازش را از طریق پمپاژ آب زیرزمینی تأمین میکند. فرض می شود مصرف کنندگان به اندازه نیاز آب برداشت می کنند همچنین حداکثر افت آبخوان در محل چاه ۲۰ متر تعیین شده است و پمپاژ تا رسیدن به این افت انجام می شود. به این ترتیب پاییندست قسمتی از نیاز خود را از باقیماندهی آب رودخانه به همراه جریان برگشتی بالادست تأمین کرده و برای جبران مقادیر کمبود، از آب زیرزمینی بهرهمند خواهد شد.با توجه به محدودیت افت آبخوان و وابسته بودن میزان پمپاژ چاهها به آن و میزان جریان برگشتی به چاهها و رودخانه که تابعی از میزان پمپاژ آبخوان میباشد، نمی توان مدل شبیهسازی را به طور کامل در محیط Excel حل کرد و لازم است از یک مدل شبیهسازی- بهینهسازی استفاده کرد. در ادامه این مدل تشریح گردیده است.
جدول ۴‑۳: مقادیر برداشت آب سطحی بالادست حاصل از شبیهسازی در محیط Excel(مقادیر به میلیون متر مکعب)
برداشت آب سطحی بالادست
تفاضل جریان و نیاز زیستمحیطی
نیاز بالادست
نیاز زیست محیطی
جریان رودخانه
ماه
۱.۸۲
۱.۸۲
۵
۰.۷۸
۲.۶
مهر
۴.۲۷
۴.۲۷
۵
۱.۸۳
۶.۱
آبان
۵
۵.۶
۵
۲.۴
۸
آذر
۵
۵.۸۱