شاخص
معیار
۲
متوسط
۲/۲
همباران
اقلیم
۳
شدید
۲۶/۳
ترانسو
۳
شدید
۵۱/۲
تداوم خشکسالی
۲
متوسط
۰۱/۲
خشکسالی(SPI)
شکل ۴-۷ نقشه شدت بیابانزایی از نظر معیار اقلیم (مدل MEDALUS)
شکل ۴-۸ نقشه شدت بیابانزایی از نظر معیار اقلیم (مدل IMDPA)
۴-۱-۱-۴- معیار پوششگیاهی
۴-۱-۱-۴-۱ شاخص وضعیت پوششگیاهی
شرایط ادافیکی توپوگرافی، ارتفاعی و آب و هوا از جمله عوامل اصلی در شکل گیری تیپ گیاهی در هر منطقه میباشد و دخالتهای انسانی و تغییرات اقلیمی از جمله عوامل تأثیرگذاری هستند که میتوانند در کوتاه مدت نسبت به تغییر تیپهای گیاهی نقش پراهمیتی داشته باشند با توجه به شرایط اقلیم خشک و شرایط نامناسب ادافیکی و دخالتهای انسانی در محدوده مورد مطالعه، پوششگیاهی از وضعیت و گرایش مطلوبی برخوردار نمی باشد.
۴-۱-۱-۴-۲ شاخص بهره برداری از پوششگیاهی
تولید علوفه در تیپهای گیاهی موجود ۵/۲۸۷۵۵۵ کیلوگرم محاسبه شده است که با احتساب ضریب بهره برداری مجاز معادل ۳/۹۱۰۴۴ کیلوگرم از این تولید، قابل برداشت خواهد بود با توجه به میزان ۵/۱ کیلوگرم علوفه خشک برای هر واحد دامی میزان A.U.M برابر ۳۰۰۵ واحد دامی خواهد بود و ظرفیت مراتع محدوده مورد مطالعه در یک فصل چرا به مدت ۱۲۰ روز حدود ۳/۲۶۳۶ واحد دامی است.و این درحالی است که با توجه به آمار ارائه شده میزان دام موجود درمنطقه بالغ بر ۴/۲۷۶۴۲ واحد دامی است که نشاندهنده عدم تعادل دام و مرتع با شدت بسیار زیاد میباشد. در نهایت شاخص بهره برداری از پوشش گیاهی با میانگین وزنی ۵۱/۱ در کلاس متوسط بیابانزایی قرار میگیرد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۴-۱-۱-۴-۳ شاخص تجدید حیات پوششگیاهی
استفاده بیرویه سبب تخریب مراتع منطقه شده در نتیجه مرتع با وضعیت عالی و خوب در محدوده طرح وجود ندارد. در منطقه محدودیتهای، پراکنش نامناسب بارش و میزان بالای تبخیر، در نتیجه نامناسب بودن شرایط آب و هوایی، از لحاظ تجدیدحیات بسیار ضعیف میباشد، درنتیجه با میانگین ارزش عددی ۳/۲ در کلاس متوسط بیابانزایی طبقه بندی شد (ضمیمه ۳۶).
۴-۱-۱-۴-۴ شاخص خطر آتشسوزی
کاهش پوششگیاهی در اثر آتشسوزی باعث قرار گرفتن خاک در معرض بلایای طبیعی شده و افزایش دما و فشردگی خاک در نهایت منجر به کاهش محتوای آب در خاک و کاهش قابلیت نفوذپذیری خاک می شود. در نتیجه خاک به شدت ضعیف شده و نسبت به فرسایشهای آبی و بادی حساس میگردد. این شاخص با میانگین ارزش عددی ۳۵/۱ در کلاس متوسط بیابانزایی قرار گرفت (ضمیمه ۴۲).
۴-۱-۱-۴-۵ شاخص حفاظت در برابر فرسایش
جنگلها به کمک شاخ و برگ درختان از سرعت باد میکاهند و به وسیله ریشه خاک را حفظ و مانع از ایجاد فرسایش میشوند. از طرفی بقایای نباتی کف جنگلها و مراتع همچون اسفنجی آب حاصل از بارندگی را در خود جذب نموده و به آهستگی روی خاک رها میکند و بدین وسیله خطر شستشوی خاک از بینرفته و خاک حفظ می شود. منطقه مورد مطالعه برای این شاخص با میانگین ارزش عددی ۵۲/۱ در کلاس شدید بیابانزایی قرار گرفت (ضمیمه۴۱).
۴-۱-۱-۴-۶ شاخص مقابله در برابر خشکسالی
خشکسالی از جمله عوامل تأثیرگذار در وضعیت پوششگیاهی محسوب می شود. خشکسالی برجنبههای مختلف رشدگیاه اثرگذاشته و موجب کاهش و به تأخیر افتادن جوانهزنی،کاهش رشد اندامهای هوایی وکاهش تولید ماده خشک میگردد. تضعیف پوششگیاهی به واسطه خشکسالیهای اخیر در منطقه امری مشهود است. این شاخص با میانگین ارزش عددی ۴۱/۱ در کلاس متوسط بیابانزایی واقع شد (ضمیمه۴۳).
۴-۱-۱-۴-۷ شاخص درصد پوششگیاهی