تعداد تلفات
۷۴
۲۰
۳۵
۱۱۵
۸۴
تعدادموتورسیکلت
۸۵۸۹۵
۳۴۳۷۶
۳۶۰۰۴
۱۲۶۷۴۸
۹۸۷۲۸
همانگونه که می دانید مالزی نزدیک خط استوا قرار دارد و اکثر شهرهای ان هم یک فصل دارد، نه بهاری، نه پائیزی، نه زمستانی، همیشه تابستان با دمایی حداکثر حدود ۳۴ درجه و حداقل ۲۴ درجه با رطوبت نسبی ۸۰% می باشد. همانطوری که از نمودار مشخص است در مجموع ۳ ماهه فصل تابستان (August , july , june ) بیشترین تصادفات موتورسیکلت را شاهد هستیم .از طرفی می بینیم که در هر ماه اختلاف درصدی تصادفات قابل توجه نبوده چون موتورسیکلت یک روش معمول حمل و نقل برای بسیاری از مالایی ها می باشد و یکی از رایج ترین وسیله مورد استفاده به دلیل مقرون به صرفه بودن و سهولت استفاده از آن در مالزی می باشد[۳۷]
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
شکل ۳-۷- توزیع تصادفات موتورسیکلت بر اساس ماه
با توجه به نمودار می بینیم که بیشترین میزان تصادفات در روزهای یکشنبه و دوشنبه اتفاق افتاده است. قبلا اشاره شد که موتورسیکلت یکی از وسیله های رایج حمل و نقل میان مالایی هاست و از موتورسیکلت بیشتر از هر وسیله نقلیه دیگری برای جابجایی درون شهری جاده ای و در مکان های شلوغ استفاده می کنند.
شکل ۳-۸- توزیع تصادفات موتورسیکلت بر اساس روز
۳-۲۳-۱– برخورد های موتورسیکلت از لحاظ موقعیت
ایالت های ساحل غربی مالزی بالاترین تعداد تلفات موتورسیکلت به ازای هر۱۰۰۰۰۰ نفر را دارند، ناحیه ی ساحل شرقی با جمعیت موتورسیکلت پایین تر و دانسیته ی ساختمانی کمتر، بالاترین نرخ تلفات را به ازای ۱۰۰۰۰موتورسیکلت دارد. ضمنا، منطقه ی فدرال که بالاترین دانسیته ی جمعیت را دارد، پایین ترین نرخ تلفات موتورسیکلتی را به ازای ۱۰۰۰۰ موتورسیکلت ثبت شده دارد.در کل، گزارشات پلیس نشان می دهد که ۶۱% تلفات در نواحی روستایی رخ می دهد در حالیکه شهرها تنها ۸% گزارش می کنند. نگاه عمیق تر به نوع ناحیه نشان می دهد که تلفات موتورسیکلتی اکثرا در راه های موتوری و جاده های اصلی (۶۲%) ثبت می شوند. صرف نظر از این، تلفات موتورسیکلتی در نواحی مسکونی (۲۰%) بیشتر از سایر نواحی یافت می شوند. موتوری کردن در کشور های اسیایی به سرعت در حال رشد است و موتورسیکلت سبک حمل و نقل غالب است. تعداد موتورسیکلت ها به ازای هزار نفر به طور متوسط در چندین شهر اسیایی اصلی تقریبا ۱۹۶ است که ۷ برابر متوسط بقیه ی دنیاست. برای مثال، تعداد موتورسیکلت های ثبت شده در تایوان متشکل از ۵۰% تعداد کل وسایل نقلیه ی ثبت شده است. در تایلند این عدد ۶۳%، در ویتنام ۹۵%، در Lao۷۹%، در Cambodia۸۴%، و در اندونزی ۷۳% است. مالزی با جمعیت ۲۷.۶ میلیون، یک استثنا نیست. مطابق دپارتمان حمل و نقل جاده ای مالزی تعداد کل موتورسیکلت ها در سال ۲۰۰۹، تعداد ۸۹۴۰۲۳۰ عدد بود( ۴۷% همه ی وسایل نقلیه ی موتوری شده) که ۵% بیشتر از مسافرانماشینی بود.با توجه به مطالعات انجام شده در کشور مالزی می توان این گونه عنوان کرد که مالزی بالاترین خطر تلفات جاده ای( به ازای ۱۰۰۰۰۰جمعیت) را در بین کشور های ASEAN دارد و بیشتر از ۵۰% تلفات تصادفی جاده ای شامل موتورسیکلت است. انالیز اشکار می کند که بالاترین تعداد تلفات موتور سیکلت در منطق روستایی (۶۱%) رخ می دهد، در جاده های اصلی (۶۲%) و در بخش های جاده ای مستقیم(۶۶%). عمده ی افراد رانندگان موتورسیکلت (۸۹%)، ۱۶ تا ۲۲ سال(۲۲.۵%) و ۹۰% موتور سیکلت ها دارای مالکیت شخصی هستند. از انهایی که در تصادفات مرگ و میر درگیر هستند، ۷۵% موتورسیکلت سوار ها کلاه ایمنی می پوشند و ۳۵% گواهینامه ی درست ندارند. بالاترین تعداد تلفات از نوع برخورد زاویه یا جانبی است(۲۷.۵%). اگرچه برخورد های موتورسیکلت سوار اکثرا شامل ماشینهای مسافربری است (۲۸%)، موتورسیکلت سواران در ۵۰% برخورد ها مسئول هستندهم در برخورد های یگانه (۲۵%) یا با موتورسیکلت های دیگر(۲۵%). در حالیکه موتورسیکلت سواران مرد غالب هستند( ۹۴% تلفات)، موتورسیکلت سواران زن که از ۳۱ تا ۷۰ سال سن دارند، گواهینامه ندارند، کلاه ایمنی نمی پوشند و در طول روز سفر می کنند، نسبت به موتور سیکلت سواران مرد درصد سهم بالاتری دارند. مالزی باید داده های بیشتری را کسب کند و یک سیستم ثبت جراحت و پایگاه اطلاعات را بر اساس گزارشات بیمارستان تاسیس کند. برای کاهش تلفات موتورسیکلت، ابتدا باید درک کرد چرا موتورسیکلت سواران جوان مستعد برخورد های کشنده در عصر ها و در اخر هفته ها در جاده های اصلی روستایی بخصوص در بخش های جاده ای مستقیم می شوند[۴۰]
فصل چهارم
یافته های پژوهش
۴-۱– مقدمه
در این فصل از آمار و اطلاعات جمع آوری شده مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. لازم به ذکر است که تاکنون در خصوص آمار و حوادث موتورسیکلت در یزد به این صورت، پژوهشی کامل و جامع کار نشده است. شاید دلیل آن نبود اطلاعات لازم برای تحقیق و بررسی در این زمینه بوده است و ممکن است اطلاعاتی که در مرکز آمار ایران موجود است اطلاعات جامعی نبوده و حتی دارای نواقص نیز باشد. در این پژوهش آمارهای مورد استفاده با توجه به تعهدی که نیروی انتظامی از بنده گرفته است محرمانه می باشد ولی با توجه به دستور رئیس پلیس راهور استان، آمارها به صورت درصدی و نموداری بلامانع می باشد.در این فصل با توجه به سوالاتی که در ابتدای پژوهش مطرح شده است در مرحله اول به بررسی آمار و اطلاعات تصادفات موتورسیکلت در یزد می پردازیم. آمارهای بدست امده از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۳ به صورت تفکیک شده و بر حسب نوع به سه دسته فوتی ، جرحی، خسارتی وجود دارد که ما مجموع هر سه دسته را به صورت نموداری در این فصل می آوریم. در پایان به منظور کاملتر شدن مطلب پرسشنامه ای طرح گردیده و با توجه به نمونه گیری تصادفی تعداد ۴۰ نفر از مامورین باتجربه، افسران درجه دار راهنمایی و رانندگی استان یزد انتخاب و پرسشنامه توزیع و پس از تکمیل جمع آوری شد. و برای روشن شدن دلایل وقوع تصادفات مصاحبه ای با افسران درجه دار راهنمایی و رانندگی صورت داده شد.
۴-۲– نمای کلی تصادفات
به طور کلی تصادفات را به سه دسته جرحی، فوتی و خسارتی دسته بندی می کنند. تصادفاتی که در ان منجر به جراحت و فوت نشود را در دسته تصادفات خسارتی قرار می دهند. هنگامی که مامور راهنمایی و رانندگی در صحنه تصادف حاضر می شود با بهره گرفتن از فرم هایی که بعضا به ان فرم های KAM114می نامند نوع تصادف را مشخص می کند تا بعدا در سیستم تصادفات ثبت شود. جدول زیر آمارکلی تصادفات استان یزد بر حسب تصادفات فوتی ، جرحی و خسارتی را نشان می دهد.
جدول ۴-۱- گزارش امار ترکیبی پلیس راهور بر اساس نوع تصادف
ترسیم: نگارنده
ردیف
نوع تصادف
تعداد کل تصادفات
جمع
درصد
تعداد متوفیان (راننده)
تعداد مصدومان (راننده)
خسارتی
جرحی
فوتی
۱
خسارتی
۲۸۳۹