۲۴٫۳
۹۲
۱۵
۲۱
۳٫۴
۹
۱٫۴
نمودار۲۶-نمودارتوزیع درصدتاثیرکمبود امکانات خدماتی ومیزان تاثیر پذیری آن
فصل پنجم
آزمون ، فرضیه ها ونتیجه گیری ،ارائه پیشنهادات
فصل پنجم :
آزمون ، فرضیه ها ونتیجه گیری ،ارائه پیشنهادات
۵-۱- جمع بندی یافته تحقیق
۵-۲- ارزیابی فرضیه ها
۵-۳- نتیجه گیری
۵-۴- ارائه پیشنهاد
۵- جمع بندی ، ارزیابی فرضیه ها ، نتیجه گیری و ارائه پیشنهادات
۵-۱-جمع بندی مطالب :
درابتدابه تبین وضرورت تحقیق یعنی شناسایی عوامل توسعه گردشگری شهر میبد با تاکید بر آثار تاریخی میباشد و تشریح کامل کلمات تحقیق اعم از گردشگری ،عوامل گردشگری با تاکید بر عوامل جغرافیایی .امروزه گردشگری بعنوان یکی از بردارهای اساسی منطقه ای و ناحیه ای در کنار فعالیتهای صنعتی ،خدماتی و کشاورزی میباشد وبا توجه به اینکه بخش گردشگری ماهیت مردمی داشته و بستگی تام به رضایت مردم دارد دارای عوامل توسعه زیادی است .
اهمیت گردشگری تنها با ایجاد اشتغال ودرآمد محدود نمیگردد بلکه با برنامه ریزی گردشگران را قادر میسازد منافع عمده اقتصادی ،اجتماعی ،فرهنگی ، محیطی و… را ایجاد کرد وباعث توسعه ملی شود و به بهبود شاخص های عدالت اجتماعی ، رفاه عمومی ، ارتقاء سطح زندگی و تعادل منطقه ای کمک کند .
کشور هایی که در صنعت گردشگری دارای جایگاه متمایزی هستند در ابتدا با شناخت محیط طبیعی ،سیاسی ، اجتماعی ، اقتصادی و زیر ساختی با پژوهش و برنامه ریزی درست توانسته اند از بروز آسیب ها و بحران در این بخش جلوگیری بعمل آورند.
توسعه فرهنگی داخلی در جهت افزایش توجه و میل به انجام سفر و گردشگری اهمیت بسیار دارد بدیهی است که شناخت جاذبه های فرهنگی تاریخی و طبیعی بسیار در سرارسر ایران ضمن تحکیم هویت ملی و انسجام اجتماعی ، زمینه اطلاع رسانی وتبلیغ را در سطح بین المللی فراهم میآورد و تفهم ملی در جهت جلب جهانگردان را محقق میسازد . از این رو باید موانع را برطرف و تسهیلات لازم را جایگزین کرد که در آنها فعالیت های فرهنگ ساز ، روشنگر در فرایند سفر نقش دارند.
نارسایی های موجود در ابعاد ملی در بخش گردشگری عدم تطابق فرهنگی مجامع اسلامی ایران با پارامترهایی از کشور های جهان ، کمبود امکانات مالی برای توسعه و تجهیز تاسیسات گردشگری ، افزایش نرخ مالیات و عوارض و تعرفه آب ، برق ،گاز ،برای تاسیسات توریستی ،عدم همکاری در بازسازی تاسیسات اقامتی و ایجاد ظرفیتهای اقامتی ، عدم همکاری سازمانها و ارگانهای دولتی با یکدیگر در بخش گردشگری ضعف شبکه های ارتباطی حمل و نقل جاده ای محدود بودن تاسیسات فرودگاهی از جمله عوامل باز دارنده توریست در کشور میباشد.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در مقیاس منطقه ای نیز کمبود زیر ساختهای حمل و نقل جاده ای و هوایی تاسیسات و تجهیزات اقامتی مناسب و فقدان مراکز معرفی جاذبه های توریستی منطقه محدودیت های بهره برداری از محیط طبیعی جهت استفاده در امر گردشگری عدم وجود یکبرنامه مدون توسعه در جهت جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی به توسعه بخش گردشگری منطقه از عوامل باز دارنده توسعه گردشگری شهر میبد بشمار می آیند.
در شهر میبد با توجه به قدمت تاریخی و جاذبه ها و آثار تاریخی منحصر به فرد که اهمیت و ارزش آنها حتی برای مدیران بخش ناشناخته نیست لذا عدم وجود یک برنامه مدون توسعه خود عامل عمده و مانع توسعه بالنده در بخش گردشگری میباشد . گرچه فعالیت عمده در شهر میبد صنعتی و آموزشی میباشد ولی شهر میبد از نظر توانهای توریستی جایگاه ویژه ای دارد داشتن آثار تاریخی و مراسم های مذهبی از جمله عواملی است که میتواند قابلیت برنامه ریزی برای توسعه گردشگری را فراهم نماید.
بر همین اساس سوالها ، متغییر ها و فر ضیات تحقیق مطرح شده و همچنین فرایند تحقیق به آنها پرداخته شده است.
تجزیه و تحلیل اطلاعات با استخراج از مطالعه نقشه ها جداول فرمها نمودار ها مصاحبه ها صورت گرفته است. جهت صحت داده ها از بازدید میدانی بهره گرفته و داده ها با نتایج مشاهدات مطابقت داده میشود . سپس با بهره گرفتن از ابزار ها و روش های آماری و تجربی و تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته میشود . در این تحقیق از نرم افزارهایی نظییر استفاده شده است GIS در محیط نرم افزار AUTOCAD – EXCEL در مرحله دوم علاوه بر متون انجام شده و فعالیتهای علمی صورت گرفته اعم از از کتاب ها
پایان نامه ها و مقالات به نوعی با بخشهای مختلف این پژوهش و شناسایی عوامل توسعه گردشگری شهر میبد با تاکید بر آثار تاریخی مرتبط بوده اند که به اختصار بدانها اشاره شده است . مباحث نظری در خصوص تعاریف و مفاهیم جغرافیای توریستی واژه توریسم از دو قسمت ترکیب یافته است تور به معنای سفر، گشت ،سیاحت و ایسم پسوندی که اشاره به مکتب یا اندیشه ای فلسفی ، مذهبی ، سیاسی میباشد .بنابراین توریسم یعنی مکتبی که پایه فکری آن سیاحت و گردشگری است بطور کلی اصطلاع جهانگردی (توریسم ) از قرن نوزدهم معمول شد . در آن زمان اشراف زادگان فرانسه میبایست برای تکمیل تحصیلات و کسب تجربه لازم اقدام به مسافرت نمایند این جوانان در آن زمان توریست نامیده میشدند.
تاریخچه گردشگری در جهان ،جهانگردی از دوره های بسیار دور به وجود آمده آغاز جهانگردی از دوران باستان بود که انسانها ندانسته با کوچ نشینی و رفت و آمد های خود از نقطه ای به نقطه دیگربرای آب و هوای مناسب و محیط امن انجام می دادند و بعد از آن جهانگردی در دوران قرون وسطی که در قرن ۴ و۵ میلادی باسقوط امپراطوری روم،امنیت سفر های تفریحی و گردشگری در اروپا دچار بحران شد واز فروپاشی این امپراطوری (یعنی اغاز قرون وسطی ) تا دوره رنسانس سفر در اروپا با خطرات بسیار همراه بوده در دوران قرون وسطی به غیر از سفرهای دریا نوردی سفرهای زیارتی هم به رونق خود رسید..دوره های دیگر هم وجود داشت که جهانگردی در آن رمان رونق داشت دوره رنسانس ،انقلاب صنعتی ،دوره
اسلامی ،در تمام این دورانها به شکلهایی جهانگردی به رونق رسید مسافرتهای کوتاه مدت و با این مقیاس گسترده که امروزه متداول است پدیده جدید است که در دوره قبل افراد معدودی از اوقات فراغت خود لذت میبردند.مردم عادی وقت آزاد خود را به امور مذهبی اختصاص میدادند و به همین دلیل روزهای تعطیل روزهای مقدس تلقی می شد بیشتر مسافران هم از زائران مذهبی بودند با پیدایش مناطقی که چشمه های آب معدنی داشتند مردم برای معالجه و درمان به سوی آن نقاط مسافرت میکردند . با فرا رسیدن عصر مدرنیته ، مردم مسافرتهای فرهنگی را نیز به سفر های خود افزودند و از اینجاست که مسافرتها و تورهای بزرگی که امروزه متداول شده مورد استقبال و توجه مردم قرار گرفت با شتاب گرفتن سیر تحولات اقتصادی و اجتماعی کشور ها (بویژه در اروپا و امریکای شمالی درآمد و شرایط کاری بهبود یافت و به تدریج مردم وقت آزاد بیشتری پیدا کردند.در همین حال وضعیت حمل و نقل بهبود یافت ورسیدن به مقصد سریعتر و ارزانتر شد .همه تحولات نتیجه انقلاب صنعتی و رنسانس بود .در قرن نوزدهم با ایجاد خطوط راه آهن دسترسی به مناطق تفریحی ساحلی برای مردم امکان پذیر شد در نیمه اول سده نوزدهم طبقات پر درآمدبروسعت دامنه مسافرتهای خود افزوده اند استفاده از اوقات فراغت برای گردشگری برای بیشتر مردم عادی با درآمد متوسط محدود بود این محدودیت هم نیز برای بسیاری از مردم کشور های در حال توسعه وجود دارد جهانگردی در کشور های توسعه یافته وصنعتی پس از جنگ جهانی دوم رشد چشمگیری داشته است .
بهترین دوره جهانگردی در ایران رامیتوان دوران صفویه یاد کرد .در دوران پادشاهی صفویان مسافران زیادی وارد ایران شدند و پادشاهان این دوران از آنها استقبال میکردند. در این دوران راه های ارتباطی مناسب ،اقامتگاهای متعدد و مناسب ،امنیت عبور ومرور از مهمترین عواملی بود که باعث شد مسافران زیادی از دیگر نقاط به ایران بیایند و از مهمتریت عواملی که در جذب جهانگردی در ایران تاثیر داشت ذوق و هنر و علم بود که در نوع خود بی نظیر بود که بدست معماران و نقاشان ثبت میشدصنعت جهانگردی بطور رسمی در نیم قرن پیش با تشکیل اداره ای به نام امور جهانگردی در وزارت کشور شکل گرفت تا فعالیتهایی در زمینه ایجاد تسهیلات مربوط به این صنعت انجام دهد . جهانگردی در سال ۱۳۳۰ جای خود را به شورای عالی جهانگردی داد این سازمان بعنوان متولی بخش جهانگردی در کشور محسوب میشود وی سالهای طولانی که ۷۰ سال از عمر ان میگذرد دستخوش تغییرات بسیاری شده است و مختصری نیز ازتارخچه گردشگری و قدمت شهر میبد در این فصل ذکر گردید.در بخشی دیگر مشخصات جغرافیایی شهر میبد و جاذبه های گردشگری شهر میبد می باشد.میبد در ۱۰ درجه و ۲ دقیقه و ۵۴ ثانیه طول جغرافیایی و ۴ درجه و ۱۴ دقیقه و ۳۲ ثانیه عرض جغرافیایی واقع بوده و ارتفاع متوسط آن از سطح دریا ۱۲۳۴ متر میباشد. شهر میبد در شمال غرب شهر یزد، کنار جاده تهران – بندرعباس و راهآهن تهران – کرمان و در حاشیه کویر مرکزی ایران قرار دارد. اراضی خاوری آن دشت و هموار است و از سوی غرب به کوهپایه و ارتفاعات جنوبی عقدا منتهی میگردد. شهرهای یزد، صدوق و اردکان به ترتیب همسایگان
جنوب شرق، جنوب و شمال این شهرستان هستند.مساحت کل شهر میبد بر اساس طرح هادی، ۵/۱۹ کیلومتر مربع (۱۹۵۲هکتار) میباشد که از این اراضی بخشهای کشاورزی و باغات ۲۸۲ هکتار، اراضی مسکونی ۲۶۲ هکتار، موات و بایر ۴۵۲ هکتار است از نظر زمین شناسی(قدیمی ترین سازند موجود در منطقه، رخساره های ماسه سنگی و دولومیتی مربوط به اینفراکامبرین است که در ارتفاعات اشنیز و تلخستان به چشم می خورد. از نظر توپوگرافی (شهر میبد در بخش میانی دشت فلات ایران واقع است. به طور کلی رشته کوههایی که دور تا دور فلات مرکزی را در برگرفته است سبب شده که دامنههای خارجی فلات، از رطوبت بیشتری برخوردار بوده و دامنههای داخلی آن خشک باشد. بنابراین کمبود نزولات جوی و آفتاب داغ آسمان صاف ایران، شرایط سختی را در حاشیه کویر به وجود آورده است) اقلیم (شهرمیبد به تبع شرایط کلی استان یزد و به دلیل واقع شدن در عرض های جغرافیایی ۳۰ تا ۳۲ درجه شمالی، موقعیت عمومی خود و قرار گرفتن در نوار بیابانی نیمکره شمالی و همچنین موقعیت نسبی خود و تحت تأثیر بیابان ها و کویرهای اطراف و دوری از منابع عمده رطوبت و حاکم بودن توده هوای پرفشار جنب حاره در اکثر ماه های سال دارای آب و هوای گرم و خشک است) منابع آب (منابع آبی میبد بسیار محدود است و از گذشته های دور از آب های سطحی و رودها و آب های زیرزمینی تامین می شده است. بخش اعظم آب های مورد نیاز از طریق حفر قنات از دامنه های شیر کوه از فاصله ۱۰ تا ۴۰ کیلومتری به شهر می رسیده است. ) خاک (جنس خاک منطقه میبد ، ترکیبی از خاک های رس روشن است که نسبت آن در مکان های مختلف متفاوت است. وسیع ترین و ضخیم ترین معادن خاک رس استان در حوالی یزد تا اردکان گسترده شدهاست و خالص ترین و ریزدانه ترین آنها در محدوده میبد است از گذشته های دور باعث رونق صنعت سفالگری، سرامیک سازی و کوزه گری در منطقه شده است.)
خصوصیات اجتماعی ،بررسی فرهنگی و اجتماعی شهر نشان می دهد که در زمینه های فرهنگی از قبیل زبان ،دین ،گرایشات مذهبی ،لباس پوشیدن ،غذا خوردن ،آیین ازدواج و طلاق ،مراسم عزاداری ،رابطه با فرزندان ،نحوه ارتباط با زن ،نحوه گذراندن اوقات فراغت ،نحوه اسکان ، باورها ، اعتقادات و…. فرهنگ ایرانی و متدوال در کشور صورت میگیرد .خصوصیات جمعیتی شهر میبد در دوره های مختلف سرشماری عمومی نفوس و مسکن عنوان شده که آنچه از این مطلب میتوان برداشت نمود روند های افزایش جمعیت و خانوارهای شهر میبد است بصورتیکه جمعیت ۵۹۳۲ نفری در سال ۱۳۳۵ به ۷۹۹۶۵ نفر در سال ۱۳۹۰ افزایش یافته و متوسط نرخ رشد جمعیت شهر میبد ۶۸/۷ درصد میباشد در فاصله زمانی ۱۳۳۵ تا۱۳۹۰ محاسبه گردیده است . لازم به ذکر است مسائل مهاجرتی در دوره ۱۳۴۵ تا ۱۳۹۰ بصورت ناگهانی حجم زیادی به جمعیت شهر اضافه گردیده نباید به مسائل جاده های دسترسی به مرکز استان و کشور ،صنعتی شدن منطقه خشکسالی اخیر و فقر اقتصادی روستا هابعنوان عوامل افزایش جمعیتی شهر گردیده است در ادامه نیز جاذبه های گردشگری و آثار تاریخی شهر اشاره گردیده است .
در بخش چهارم نتایج حاصل از تکمیل پرسشنامه مشادات میدانی جداول و نمودارها ارزیابی و تحلیل شده اند. پرسشنامه های طراحی شده توسط نگارنده دو نوع پرسشنامه گردشگران و پرسشنامه شهر وندان که تلاش بر این بوده که بتوان متغییر های عوامل توسعه گردشگری شهر به اثبات برسد و عوامل موثر بر آن شناسایی شود ودر این خصوص فرضیه های مطرح شده در فصل اول مورد توجه بوده .
۵-۲- آزمون فرضیه ها:
۵-۲-۱- فرضیه اول : محدودیتهای محیط طبیعی در بروز آسیب های گردشگری در شهر میبد موثر ند.
براساس مطالعات انجام شده از جامعه آماری ۶۱۱ نفری در فرضیه اول که ۶ سوال برای آن طرح شد نتایج زیر بدست آمد :
– درجهت تاثیر موقعیت در بخش توسعه گردشگری ۷۸/۰ معتقد به وجود تاثیر موقعیت بوده و ۹/۲۱ به عدم تاثیر موقعیت رای داده اند .میزان تاثیر پذیری ۷/۴۴ بالاتر از متوسط و تنها ۸/۷ پایین تر از متوسط ارزیابی نموده اند. تاثیر شرایط اقلیمی در توسعه گردشگری ۹۴/۰ معتقد به وجود تاثیر شرایط اقلیمی بوده وتنها ۵/۵ به عدم تاثیر پذیری اقلیمی رای داده اندو۰/۳ در این مورد اظهار نظر ننموده اند.
-کمبود منابع آب در بخش توسعه گردشگری ۷/۹۰ معتقد به وجود تاثیر آن رای داده اند و ۸/۸ رای به عدم تاثیر آن داده و فقط ۸/۰ در این مورد اظهار نظر ننموده اند.
– تاثیرعدم حاصلخیزی خاک در جهت توسعه گردشگری ۷/۷۶ معتقد به وجود تاثیر آن رای داده اند و ۵/۲۲ رای به عدم تاثیر آن داده و فقط ۳/۰ در این مورد اظهار نظر ننموده اند.
– کمبود پوشش گیاهی در بخش توسعه گردشگری ۹/۸۹ معتقد به وجود تاثیر آن رای داده اند و ۶/۹ رای به عدم تاثیر آن داده و فقط ۳/۰ در این مورد اظهار نظر ننموده اند.
-تاثیر عدم تهیه واجرای طرح های آمایش سرزمین در بخش توسعه گردشگری ۲/۹۱ معتقد به وجود تاثیر و ۶/۸ رای به عدم تاثیر داشته اند.
اگر مقدار آماره آزمون بزرگتر از مقدار x2 جدول باشد پس فرض H0در سطح خطای α درصد رد شده و فرض H1 (وجود ارتباط بین دو متغییر ) پذیرفته خواهد شد . (عادل و مومنی ۱۳۸۱ )
برای فرض اول X جدول شماره ۵-۲-۱- متغییر های آزمون شده در آزمون۲
ردیف
متغییرها
آماره