سدیم
پتاسیم
کلسیم
منیزیم
آمونیاک – نیتروژن
متانول
سولفید
۲۰۰ – ۱۰۰
۴۰۰ – ۲۰۰
۲۰۰ – ۱۰۰
۱۵۰ – ۷۵
۲۰۰ – ۵۰
ـــــ
۱۰۰ – ۵۰
۸۰۰۰
۱۲۰۰۰
۸۰۰۰
۳۰۰۰
بیش از ۳۰۰۰
۲۰۰۰ – ۱۰۰۰۰
بالاتر از ۲۰۰۰
به طور کلی از نقطهنظر کنترل، غلظت مواد بازدارنده بایستی به شیوهای به زیر آستانه سمیت کاهش یابد. در زیر خلاصه روشهای قابل استفاده برای کنترل مواد بازدارنده ارائه شده است:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۱- حذف ماده سمی از جریان فاضلاب
۲- رقیقسازی فاضلاب بهحدی که غلظت ماده سمی زیر آستانه سمیت باشد
۳- تشکیل کملپکس نامحلول یا رسوب با ماده سمی
۴- تغییر فرم ماده سمی از طریق کنترل pH
۵- اضافه کردن ماده که از لحاظ شیمیائی عکس ماده سمی عمل کند[۲۶،۲۷ و۳۳].
۲-۵-۷-رقابت باکتری های متانساز با باکتری های احیاءکننده سولفات:
باکتری های متانساز و احیاءکننده سولفات ممکن است برای دهنده الکترون استات و هیدروژن با هم رقابت کنند. مطالعه سینتیک رشد این دو گروه نشان میدهد که باکتری های احیاءکننده سولفات تمایل بیشتری به استات نسبت به باکتری های متانساز دارند. این بدینمعنی است که باکتری های احیاءکننده سولفات میتوانند نسبت به باکتری های متانساز در غلظت پایین استات غالب و این رقابت به انحراف الکترونها از تولید متان به احیاء سولفات منجر شود. باکتری های احیاءکننده سولفات و متانساز در نسبت D:SO4 در محدوده ۷/۲-۷/۱ رقابت شدیدی دارند. افزایش این نسبت برای باکتری های متانساز مناسب است در حالیکه کاهش این نسبت برای احیاءکننده های سولفات بهتر خواهد بود[۲۷].
۲-۶- راکتور هیبریدی[۱۵]
با گذشت زمان و شناخت بهتر و کاملتر فعالیت میکروارگانیسمهای بیهوازی و عوامل مؤثر بر رشد و عملکرد آنها، در سیستمها و راکتورهای مورد استفاده اصلاحاتی صورت گرفت و سیستمهای کاملتر طراحی و ساخته شدند. بدینترتیب، امکان تصفیه فاضلابهای صنعتی غلیظ علاوه بر تولید بیوگاز نیز فراهم گردید. نمونه برگزیده از این دسته، راکتورهای هیبریدی هستند [۳۳-۳۵].
«هیبرید» در لغت به معنی ترکیب و منظور از راکتور هیبریدی، ادغام و به کارگیری همزمان دو سیستم مختلف در غالب یک راکتور واحد، جهت عملکرد بهتر و مناسبتر هر کدام از سیستمها است.
معمولترین راکتور هیبریدی مورد استفاده، کاربرد توام سیستم UASB و فیلتر بیهوازی با جریان رو به بالا است که در واقع بهترین صورت از تکنولوژیهای رشد معلق و چسبیده را در یک واحد جای داده است و برای سرعت بخشیدن تبدیل مواد آلی به متان با بهره گرفتن از انبوه میکروبی گرانولی استفاده می شود[۳۳].
۲-۶-۱ ساختمان راکتور هیبریدی
راکتور هیبریدی اولین بار در سال ۱۹۸۴ مطرح شد. حدود ۵۰-۳۰% حجم پایینی راکتور را ناحیه UASB اشغال کرده که در آن لجن لختهای یا گرانولی تشکیل می شود و بیشتر تثبیت مواد آلی در این ناحیه اتفاق میافتد [۲۱]. بخش ۷۰-۵۰% بالایی راکتور را فیبر بیهوازی تشکیل داده که از آکنههایی از نوع جریان متقاطع برای افزایش بیومس پر شده است[۳۱]. این آکنهها درگیر انداختن جامدات بستر لجن و جامدات خام ورودی موثر بوده، لختهسازی آنها را بهبود بخشیده و به بستر لجن برگشت می دهند[۳۳].
شکل ۲-۲: راکتور هیبریدی [۳۲]
۲-۶-۲ راکتور UASB
این سیستم اولین بار در اواخر دهه ۱۹۷۰ توسط گزا لتینگ[۱۶] و همکاران در دانشگاه Wageningen Clarigester هلند ساخته و در سال ۱۹۸۰ در سطح بین المللی معرفی گردید. امروزه سیستم UASB بهعنوان یک روش شناخته شده در تصفیه فاضلابهای قوی دارای کاربرد وسیعی است. راکتور UASB با هدف افزایش کارآیی و کاهش زمان ماند طراحی شده است[۳۶].
طبق آمار در سال ۲۰۰۳ بیان شد که بیش از ۱۰۰۰ واحد UASB در حال حاضر در سرتاسر جهان وجود دارد. که علت این کاربرد گسترده را هزینه کم، لجن تولیدی کم و تولید گاز متان دانست. همچنین طبق تحقیقات انجام شده فاضلابهای قوی صنایع مختلف مانند صنایع قندی و فاضلابهایی که در مقابل تصفیه مقاوم هستند با راکتور UASB راندمان حذف مناسبی دارند[۲۰].
فقدان گرانول در راکتور UASB برای استفاده در تصفیه فاضلاب یک مشکل اساسی در بکارگیری این تکنولوژی خصوصاً در تصفیه مواد پیچیده میباشد. طبق نظر لتینگ در سال ۱۹۹۱ عملکرد راکتور UASB نیاز به لجن گرانوله نداشته و با لجن لخته شده با قابلیت تهنشینی زیاد نیز کارایی دارد و عامل محدودکننده در تصفیه بیهوازی فاضلاب، تجزیه ترکیبات سوبسترا و تجزیه شاخههای بزرگ اسیدهای چرب به اسیدهای چرب فرار میباشد. همچنین لتینگ با قرار دادن یک سیستم ته نشینکننده کوچک بعد از راکتور UASB باعث تهنشینی لجنهای شسته شده در این سیستم شد تا بدین وسیله مواد معلق جامد بعد از سیستم تهنشین شده و کارایی را در حذف آلایندهها بالا برد[۳۷].
تصفیه بیهوازی فاضلاب تا میزان ۴۰% چربیها را حذف میکند و لجن گرانوله قادر خواهد بود چربیهای موجود در فاضلابرا بطور کامل حذف کند[۳۸] . طبق مطالعات مشابه، برخی از بیومسها با ساختار اکولوژیکی خاص ممکن است قادر به ساخت فرم گرانولی در راکتور UASB نباشند. انتقال آلایندههای اکولوژیکی به وسیله لجن گرانوله تقریباً به آرامی صورت میگیرد[۳۹]. لتینگ در سال ۱۹۹۱ بیان کرد که ماهیت لجن لخته شده غالباً اسیدی بوده که باعث حذف بهتر سوبستراهای پیچیده در مقابل لجن گرانوله که غالباً متان زا است، میشود[۳۷].
بعد از توسعه راکتور UASB در سال ۱۹۸۰، به عنوان سیستمی با ظرفیت بالا و مقاوم در مقابل ترکیبات سمی مورد توجه قرار گرفته که قابلیت بالای آن به دلیل تشکیل لجن گرانوله با سرعت تهنشینی خوب و مقاوم در مقابل نیروهای مکانیکی میباشد[۲۱]. خصوصیات این سیستم باعث کارایی مناسب آن در تصفیه فاضلابهای خطرناک با ترکیبات پایدار شده است. تطبیق باکتریها با مواد سمی در این سیستم بهبود یافته و قادر به تصفیه فاضلابهایی است که با دیگر سیستمهای تصفیه بیهوازی قابل حذف و تصفیه نیستند[۲۰]. خصوصیات این سیستم باعث شده تا این سیستم از زمان توسعه تا کنون بسیار مورد توجه محققین واقع و پیوسته در جهت بهبود این سیستم تلاش شده است. از جمله اینکه مطالعات روی حذف مواد رنگی از فاضلابهایی که شامل ترکیبات رنگی با فرمولهای شیمیایی متفاوت هستند در این سیستم ممکن شده است[۲۴].
مطالعات در زمینه تصفیه بیهوازی و راکتور UASB توسط برجا[۱۷] نشان داد که مرحله تصفیه بیهوازی بیولوژیکی به عنوان تصفیه اولیه لجن کمتری تولید میکند و لجن تولید شده بدین روش حدود ۱۰% از لجن تولیدی با سیستمهای لجن فعال کمتر میباشد، لجن مازاد اصولاً باعث آلودگی نشده و نیاز به مدیریت داردو همچنین راکتور UASB در شکستن و تجزیه مواد پیچیده نظیر فنل، مواد غذایی، شیر، مواد ژلاتینی و تصفیه فاضلابهای حیوانی نیز کارایی دارد[۳۱].
لتینگ و همکارانش در سال ۱۹۹۱ سعی کردند تا با قرار دادن مدیاهای زبر کروی شکل در راکتور UASB به جای گرانول کارایی این سیستم را بالا ببرند. طبق نظریات آنها گرانولها در سیستم UASB قطرهای متفاوتی در محدوده ۱ تا ۵ میلیمتر دارند که به مشخصات لجن گرانوله و نیروی برشی اعمال شده به آن وابسته میباشد. آنها عقیده داشتند که پارامترهای بحرانی بر عملکرد راکتور UASB تاثیر میگذارند[۳۷].
در واقع این راکتور ترکیی از دو سیستم بیوفیلم و تعلیقی است. به این دلیل که اولاً میکروارگانیسمهای موجود در سیستم را گرانولهای بیولوژیکی تشکیل می دهند. ثانیاً نحوه جذب یا انتقال مواد آلی به داخل گرانولها تقریباً شبیه همان سیستم بیوفیلم است با این تفاوت که مواد جامد بیولوژیکی شسته نمیشوند و جهت نگهداری، رشد و تکثیر میکروارگانیسمها به سطح نگهدارنده نیازی نیست. ثالثاً بخشی از میکروارگانیسمهای موجود در سیستم بهخصوص در مجاورت لوله ورودی توزیعکننده به صورت معلق هستند و جذب یا انتقال مواد آلی توسط میکروارگانیسمها شبیه همان سیستم تعلیقی است. همچنین بیوگاز تولیدی هم به تعلیق میکروارگانیسمها کمک می کند[۴۰]. همانگونه که در شکل زیر مشاهده می شود، یک راکتور UASB از ۳ بخش تشکیل شده است.
۱- پخشکننده های جریان ورودی
۲- جداکنندههای جامد – مایع – گاز
۳- محل تجمع گاز و قسمت تهنشینکننده[۲۴]
در این راکتور، داشتن زمان ماند به نسبت طولانی و مهیا بودن شرایط فیزیکی و شیمیایی منجر به تشکیل بیومس و تبدیل تدریجی به گرانول با قطر طبیعی mm ۳-۱ می شود[۲۱]. بیوگرانولها دو مزیت اصلی نسبت به بیومسهای معلق دارند:
اولاً؛ یک بستر لجن از بیوگرانولها ممکن است محتوی g/lit ۵۰ جامدات معلق فرار باشد که بسیار بیشتر از مقدار آن در بستر لجن معلق میباشد[۳۲].