گونه
رطوبت داخلی (درصد)
برودار
۴۴/۴۳
مازودار
۹/۴۵
ویول
۴۱/۴۷
براساس میزان رطوبت داخلی بذرها ۵ سطح رطوبتی برای آزمایشات در نظر گرفته شد.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۳-۷٫ خشک کردن بذور
برای بررسی اثر رطوبت بذر بر کیفیت بذر سه گونه بلوط ایرانی، دارمازو و ویول در اواخر آبان ۱۳۹۱ به صورت تصادفی ۱۸۰۰ بذر سالم (از هرگونه ۶۰۰ بذر و برای هر یک از ۵ سطح رطوبتی منتخب ۱۲۰ بذر در ۴ تکرار ۳۰ عددی) انتخاب شد و بذرهای انتخاب شده تحت ۵ تیمار رطوبتی شامل شاهد، ۴۰%، ۳۵%، ۳۰%، ۲۵% قرار گرفتند. به منظور برقرار ساختن تیمارهای رطوبتی مورد نظر، پس از تعیین رطوبت اولیه بذرها با روش ایستا ISTA، ۲۰۰۸، نمونههای ۳۰ تایی بذر با بهره گرفتن از ترازوی دیجیتال با دقت ۰۰۱/۰ گرم توزین شده و سپس با بهره گرفتن از کیسههای مشبک در دمای ۲۵ درجه در مجاورت ماده رطوبتگیر قوی (سیلیکاژل) قرار گرفتند (هوانگ و الیس، ۱۹۹۶) و کاهش وزن آنها تا زمان رسیدن به حد تقریبی رطوبت مربوطه تحت پایش قرار گرفت. و سپس با بهره گرفتن از رابطه (۳-۲) وزن هر نمونه با درصد رطوبت مورد نظر محاسبه شد.
بعد از این مرحله برای خشک کردن نمونهها و رسیدن به رطوبت مد نظر بذرها در دمای ۲۳ تا ۲۷ درجه سانتیگراد در مجاورت ماده رطوبتگیر قوی سیلیکاژل نگهداری گردید (هوانگ و الیس، ۱۹۹۶). بعد از این مرحله بذرها با بهره گرفتن از طرح بلوک کاملا تصادفی با ۵ تیمار (شاهد، ۴۰%، ۳۵%، ۳۰%، ۲۵%)، تحت آزمون جوانهزنی قرار گرفتند.
۳-۸٫ آزمونهای تعیین رطوبت
به دلیل اهمیت فراوان رطوبت داخلی بذور از دو روش تخمین مخرب و غیر مخرب برای تعیین آن استفاده شد. در تخمین غیر مخرب میزان رطوبت، با توزین نمونهها در فواصل زمانی مختلف و محاسبه اختلاف وزن به وجود آمده در نمونهها، و با بهره گرفتن از رابطه ۳-۲ مشخص می شود و در تخمین مخرب با انتخاب ۵ بذر از هر تیمار (۲۵ بذر برای هر گونه) و خرد کردن و قرار دادن آنها در دمای ۱۰۳ درجه سانتیگراد آون بهمدت ۲۴ ساعت، رطوبت موجود در آنها تبخیر شده و سپس با محاسبه اختلاف وزن (رابطه ۳-۱) بوجود آمده در اثر کاهش رطوبت، محتوای رطوبتی بذرها نسبت به وزنتر نمونهها مشخص گردید.
۳-۹٫ آزمون جوانهزنی
پس از رسیدن بذر در تیمارهای مختلف به سطوح رطوبتی مورد نظر و پس از جداسازی یک سوم انتهایی پوسته بذرها (بهمنظور شکستن خواب مکانیکی و یکنواخت شدن جوانهزنی) (کونر وسوا، ۲۰۰۳) در داخل ماسه استریل شده (دمای ۱۵۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲ ساعت) غیرقلیایی مرطوب (۵۰% رطوبت اشباع)، کاشته شده و به مدت ۳۰ روز در شرایط آزمایشگاه با میانگین دمای ۲۵ درجه سانتیگراد و شرایط نوری ۸ ساعت روشنایی در روز و ۱۶ ساعت تاریکی شبانه بود نگهداری شدند. شمارش بذرهای جوانهزده هر ۲ روز یکبار انجام گرفته و بعد از اتمام ۳۰ روز کامل بعد از کاشت، ۴ ویژگی از مختصات ظاهری نونهالهای سبز شده، شامل وزن خشک ریشهچه، ساقهچه و گیاهچه، نسبت وزن خشک ریشهچه به ساقهچه اندازهگیری گردید.
۳-۱۰٫ جمعآوری و محاسبه داده ها
در تحقیق حاضر ویژگیهای مختلف مربوط به جوانهزنی و ظهور نونهال و شاخص های صفات رویشی مربوط به آن تحت تیمارهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. قدرت حیاتی[۱۲] بذرها با بهره گرفتن از رابطه مندرج در جدول ۳-۲ محاسبه گردید و پس از محاسبه با بهره گرفتن از شاخص های کمی، حساسیت به خشکی بذرها مورد بررسی قرار گرفت.
یکی از مهمترین شاخص های که معمولا برای کمی نمودن حساسیت به خشکی بذرها بهکار میروند، حد بحرانی[۱۳] است (لپرینس، ۲۰۰۳ و علیعرب وهمکاران، ۱۳۸۹). در تحقیق حاضر سطح رطوبت داخلی که در آن قدرت حیاتی شروع به کاهش می کند را حد آستانه[۱۴] رطوبت داخلی و سطح رطوبت داخلی که قدرت حیاتی بذرها از ۵۰ درصد کمتر شد را حد بحرانی (CWC) رطوبت داخلی نام گرفت (لپرینس، ۲۰۰۳ و علیعرب و همکاران، ۱۳۸۹). همچنین سطح رطوبت داخلی که در آن مرگ کامل بذر فرا میرسد، حد کشنده رطوبت داخلی[۱۵] نام گرفت (علی عرب، ۱۳۸۹).
بر اساس روابط مندرج در جدول ۳-۲ سایر صفات جوانهزنی بذرها به طور یکسان و با بهره گرفتن از ۵ شاخص مختلف شامل درصد جوانهزنی یا درصد بذرهای جوانهزده[۱۶] در هر واحد آزمایشی، دوره جوانهزنی[۱۷] بر اساس زمان مورد نیاز برای جوانهزنی۹۰% از بذرها، نیروی جوانهزنی[۱۸] بر اساس درصد جوانهزنی بذرها تا نقطه اوج جوانهزنی (حداکثر تعداد بذرهای جوانهزده در یک روز) و سرعت جوانهزنی[۱۹]، ارزش جوانهزنی[۲۰] و شاخص بنیه بذر[۲۱] بر اساس روابط مندرج در جدول ۳-۲ محاسبه شدند.
برای بدست آوردن وزن خشک ساقهچه، ریشهچه و گیاهچه، پس از شستشو با آب مقطر و جداسازی از آنها از محل اتصال گیاهچه به لپهها، این اندامها با بهره گیری از ظروف کوچ آلومینیومی و آون به مدت ۲۴ ساعت در دمای ۱۰۳ درجه سانتی گراد قرار گرفتند و پس از سرد شدن درون دسیکاتور با بهره گیری از ترازوی دیجیتال با دقت ۰۰۱/۰ گرم توزین شدند.
جدول ۳-۲٫ روابط مورد استفاده در محاسبه شاخصهای جوانهزنی و بنیه بذر
GV=PV×MDG
GS= (n/DSS)
GC=((G+VS)/TS)×۱۰۰
VI=(G×(RD+SHD))/100
MDG=FCG/T
PV=Max(CG/DSS)