۱٫۳۶۹۴-
۰٫۰۱۹۵۰۲
۰٫۰۲۶۷۰۷-
منبع: یافتههای تحقیق
نتایج بدست آمده نشان میدهد که در مدل تصریح شده که در واقع الگوی کوتاه مدت میباشد، همه ضرایب مورد انتظار تئوریکی نبوده و در بعضی از متغیرها از لحاظ آماری معنیدار نیستند. نتایج بدست آمده از برآورد الگوی رشد، در خصوص متغیر اصلی ورزش، بیان می کند که ارتباط معکوس و غیر معنی داری بین متغیر ورزش و رشد اقتصادی وجود دارد. همچنین نتایج بدست آمده در کوتاه مدت برای متغیرهای کنترلی بیانگر این است که:
متغیر تشکیل سرمایه ثابت دولتی به جز ورزش، با یک دوره تأخیر اثر مستقیم و معنی داری بر رشد اقتصادی دارد بطوری که افزایش یک درصد در این متغیر ۰٫۰۴ درصد بر رشد اقتصادی اثر گذار است. در واقع، سرمایه گذاری در این بخش با یک دوره تأخیر اثر خود را بر رشد اقتصادی می گذارد.
اثر سرمایه گذاری بخش خصوصی (تشکیل سرمایه ثابت خصوصی) بررشد اقتصادی غیر معنی دار میباشد.
بهبود متغیر سرمایه انسانی، موجب افزایش رشد اقتصادی کشور شده بهگونه ای که طبق نتایج بدست آمده از تخمین، افزایش یک درصدی در متغیر سرمایه انسانی، ۰٫۸ درصد رشد اقتصادی را بهبود داده است.
نیروی کار شاغل، اثر مثبت و معنیداری بر رشد اقتصادی داشته، بطوریکه افزایش یک درصدی در نیروی کار شاغل، موجب افزایش ۳٫۹ درصدی در رشد اقتصادی می شود.
اثر متغیر مجازی جنگ، معنیدار نمی باشد و اثر متغیر روند معنیدار و معکوس میباشد.
شرط آنکه رابطه پویای کوتاهمدت به سمت تعادل بلندمدت گرایش یابد این است که مجموع ضرایب متغیر وابسته با وقفه، کمتر از یک باشد. برای انجام آزمون مورد نظر باید عدد یک را از مجموع ضرایب با وقفه وابسته کسر و بر مجموع انحراف معیار ضرایب مذکور تقسیم کرد:
۵٫۰۱۶۵۷۸- =(۰٫۰۸۷۴۲۲+۰٫۱۰۳۸۰)/ (۱-(۰٫۲۳۵۳۶-) + ۰٫۲۷۶۰۸)
از آن جایی که قدر مطلق t بدست آمده از قدر مطلق مقادیر بحرانی ارائه شده توسط بنرجی، دولار و مستر (۳٫۳۵-) بزرگتر است، فرضیه صفر مبنی بر عدم وجود همانباشتگی رد شده و وجود رابطه بلند مدت پذیرفته می شود. وجود همجمعی بین متغیرهای الگو، زمینه را برای استفاده از الگوهای تصحیح خطا فراهم می آورد. عمدهترین دلیل اهمیت این الگو آن است که این الگو نوسانات کوتاه مدت متغیرها را به مقادیر تعادلی بلندمدت آنها ارتباط می دهند. بر این اساس هنگامی که دو متغیر xt و yt همجمع هستند، یک رابطه تعادلی بلند مدت میان آنها وجود دارد، اما در کوتاه مدت ممکن است عدم تعادلهایی وجود داشته باشد.
نتایج حاصل از برآورد الگوی تصحیح خطا (ECM)
مدل تصحیح خطا برای بررسی وجود ارتباط بین کوتاهمدت و بلندمدت مدل بوده و به نوعی پویایی مدل را نشان میدهد. شکل اقتصاد سنجی این مدل به صورت زیر قابل نمایش است:
که در آن d علامت تفاضل مرتبه اول بوده و ecm نشان دهنده جملات پسماند رابطه بلند مدت تخمین زده شده، میباشد. در صورتی که ضریب جملات خطا بین (۰و۱-) و از لحاظ آماری معنیدار باشد، گویند ارتباط قوی بین روابط کوتاهمدت و بلندمدت مدل وجود داشته و اندازه ضریب سرعت تعدیل مقادیر کوتاهمدت متغیر وابسته به مقدار بلندمدت خود را نشان میدهد. جدول (۵-۳) نشاندهنده این روابط میباشد:
نتایج حاصل از برآورد الگوی تصحیح خطا
احتمال
آماره t
انحراف معیار
ضریب
متغیر
۰٫۰۱۴
۲٫۶۹۲۲
۰٫۸۷۴۲۲
۰٫۲۳۵۳۶
۰٫۱۷
۱٫۴۲۷۷-
۰٫۰۱۶۲۰۹
۰٫۰۲۳۱۴۱-