با توجه به جدول ۴-۱، متوسط بازده دارایی های شرکت های نمونه که برابر ۱۴/۱۱ درصد است. کمترین و بیشترین میزان این متغیر نیز به ترتیب برابر با ۸۵/۲۸- درصد ۰۳/۶۲ درصد می باشد. بررسی چولگی و کشیدگی متغیر بازده دارایی ها گویا آن است که این متغیر از توزیع نرمال برخوردار نمی باشد[۸۸].
متوسط بازده سهام شرکت های نمونه برابر با ۶۷/۲۳ درصد بوده و کمترین و بیشترین آن به ترتیب برابر با ۳۶/۷۴- درصد و ۵۸۳ درصد می باشد. بررسی چولگی و کشیدگی متغیر بازده سهام شرکت ها نیز گویا آن است که از توزیع نرمال برخوردارنمی باشد. متوسط بازدهی شرکت ها تا سال ۱۳۸۷ دارای یک سیر نزولی بوده ولی درسال های ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹ روند صعودی به خود گرفته است. با این وجود متوسط بازدهی سهام شرکت ها در سال ۱۳۹۰ نیز کاهش نسبتاً محسوسی را تجربه کرده است.
با توجه به آمار توصیفی ارائه شده در جدول ۴-۱، میانگین کل اقلام تعهدی شرکت ها برابر با ۰۰۴۸/۰- بوده و متوسط اقلام تعهدی عملیاتی جاری و غیرجاری آن ها به ترتیب برابر با ۰۶۵۴/۰- و ۰۳۱۴/۰- می باشد. همچنین با توجه به جدول ۴-۱ متوسط اقلام تعهدی مالی شرکت های نمونه برابر با ۰۴۰۶/۰ است.
۴-۳) آزمون نرمال بودن توزیع متغیرهای وابسته پژوهش
از آنجاییکه در انجام این پژوهش به منظور تخمین پارامترهای مدل از روش حداقل مربعات معمولی استفاده می گردد و این روش بر این فرض استوار است که متغیرهای وابسته پژوهش دارای توزیع نرمال باشد و توزیع غیرنرمال آن منجر به تخطی از مفروضات این روش برای تخمین پارامترها می شود،لذا لازم است نرمال بودن توزیع متغیرها مورد آزمون قرار گیرد. در این مطالعه این موضوع از طریق آزمون جارکو-برا بررسی شده است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
داده ها از توزیع نرمال پیروی می کنند :H0
داده ها از توزیع نرمال پیروی نمی کنند :H1
نتایج این آزمون حاکی از این است که در هر دو متغیر وابسته پژوهش (بازده دارایی ها و بازده سهام) سطح معنی داری آماره آزمون جارکو-برا کمتر از ۰۵/۰ بوده و فرضیه H1 مبنی بر نرمال نبودن توزیع متغیرها در سطح اطمینان ۹۵ درصد پذیرفته می شود. در این راستا برای نرمال سازی متغیرهای از تابع انتقال جانسون استفاده شده که فرایند آن در پیوست پایان نامه ارائه شده است. نتایج بررسی نرمال بودن توزیع متغیرهای وابسته پژوهش قبل و بعد از نرمالسازی در جدول ۴-۲ آورده شده است.
جدول ۴-۲) نتایج بررسی نرمال بودن توزیع متغیرهای وابسته
متغیر
نتایج آزمون جارکو-برا قبل از نرمالسازی
نتایج آزمون جارکو-برا بعد از نرمالسازی
مشاهدات
آماره آزمون
سطح معنی داری
مشاهدات
آماره آزمون
سطح معنی داری
بازده دارایی ها
۷۲۰
۳۵۲/۰
۰۰۰/۰
۲۴۰
۰۳۶/۰
۱۲۱/۰
بازده سهام
۷۲۰
۴۰۱/۰
۰۰۰/۰
۲۴۰
۰۴۰/۰
۲۰۰/۰
با توجه به این جدول بعد از نرمال سازی داده ها، سطح معنی داری آماره آزمون جارکو-برا برای تمامی متغیرها به بالاتر از ۰۵/۰ افزایش یافته بنابراین فرضیه H0 مبنی بر نرمال بودن توزیع داده ها پذیرفته می شود و گویای آن است که بعد از نرمال سازی داده ها هر دو متغیر وابسته پژوهش دارای توزیع نرمال می باشند.
۴-۴) بررسی همبستگی میان متغیرهای پژوهش
در این بخش با بهره گرفتن از ضریب همبستگی پیرسون به بررسی ارتباط متغیرهای پژوهش و همبستگی موجود بین آنها پرداخته میشود. ماتریس ضرایب همبستگی بین متغیرهای پژوهش جدول ۴-۳ ارائه شده است. براساس نتایج حاصل از آماره پیرسون، بازده دارایی ها (ROA) همبستگی مثبت و معنیداری با بازده سهام (RET) و کل اقلام تعهدی (AC) دارد. همچنین این متغیر دارای همبستگی منفی و معنی داری با اقلام تعهدی عملیاتی جاری (WC)و اقلام تعهدی مالی (FIN) میباشد.
جدول ۴-۳) ماتریس ضرایب همبستگی پیرسون بین متغیرهای پژوهش