مقدار دهی
که در آن تابع هدفی است که باید مینیمم شود (آوریل[۲۱۶]، ۲۰۰۳).
خلاصه فصل
در این فصل با توجه به نظریات و مدلهای مختلف قیمت گذاری دارائی و بر اساس نتایج مطالعات مختلف تجربی در بورسهای اوراق بهادار خارجی و مطالعات صورت گرفته روی بورس اوراق بهادار تهران، مدل تجربی غیر خطی جهت بررسی پیشبینی بازده و نقش جریان اطلاعات در پیشبینی پذیری بازده سهام، تصریح و معرفی شد. بر اساس، نظریات مختلف بیان کردیم که مهمترین عوامل مؤثر بر پیشبینی پذیری بازده سهام، شامل فاکتورهای قیمت نفت، نرخ ارز، بازده سبد دارائی بازار سهام جهانی، سود سهام و واریانس بازده (به عنوان معیار جریان اطلاعات) در مدل، وارد خواهند شد. با معرفی نماینده هر متغیر و ارائه آمار توصیفی متغیرها طی دوره مورد بررسی، معلوم شد که بر اساس متوسط بازده ماهانه سهام، مقدار بازده سالانه سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران از رقم بالا و نسبتاً قابل توجهی برخوردار است. همچنین باید خاطر نشان شود که با توجه به واریانس بازده سهام، مقدار بالای بازده در بورس اوراق بهادار تهران نسبت به بورسهای اوراق بهادر توسعه یافته، با ریسک بالایی هم همراه است.
در ادامه بیان کردیم که از بین تکنیکهای مختلف برآورد مدلهای غیر خطی جهت تحلیل و بررسی مدل تجربی تصریح شده، روش برآورد حداکثر راستنمایی را با توجه به ویژگیهای مطلوب آن، به عنوان رهیافت مناسب و مورد استفاده برگزیدیم. بر این اساس به معرفی اجمالی روش مذکور و ذکر ویژگیهای آن پرداختیم. به صورت ساده، پیاده سازی روش MLE در مورد یک مجموعه مشخص از دادهها عبارت از نسبت دادن مقادیری به پارامترهای مدل است که در نتیجه آن توزیعی تولید شود که بیشترین احتمال را به دادههای مشاهده شده نسبت دهد (یعنی مقادیری از پارامتر که تابع راستنمایی را بیشینه کند). در بخش پایانی یادآور شدیم که در مواردی، محاسبه مستقیم تابع راستنمایی امکان پذیر نیست. در اینگونه موارد استفاده از روش های عمومی محاسبات عددی برای محاسبه تخمین زنهای حداکثر راستنمایی ضرورت دارد. بر این اساس، الگوریتم BFGS را به عنوان یکی از روش های بهینهسازی نامقید جهت برآورد تابع حداکثر راستنمایی مدلهای غیر خطی، معرفی کردیم.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
فصل چهارم:
یافته های تجربی پژوهش
مقدمه
پس از تصریح و معرفی مدل تجربی در فصل سوم، در این فصل فرم کامل مدل را به همراه فرم مقید آن و دو مدل دیگر (شامل مدل خود توضیح برداری مرتبه اول و یک مدل چندعاملی قیمت گذاری) به عنوان مدلهای لازم برای مقایسه نتایج مدل تجربی تصریح شده، با بکارگیری روش حداکثر راستنمایی و الگوریتم بهینه سازی BFGS، برآورد خواهند شد. نکته قابل ذکر آنکه مدل تصریح شده بخاطر پویایی وزن بندی جملات حاضر در مدل، مدلی غیر خطی بحساب میآید که اکثر روش های سنتی برآورد مدلها از تحلیل آن ناتوانند به همین دلیل تمامی پارامترهای مدل به همراه ضریب وزنی متغیر با بهره گرفتن از روش حداکثر راستنمایی بصورت همزمان برآورد خواهند شد. در ادامه، نتایج حاصل از برآورد مدل تجربی کامل و فرم مقید آن با دو مدل استاندارد به عنوان معیار مقایسه مدلها، مقایسه خواهند شد. در بخش پایانی نیز نتایج حاصل از استراتژی معاملاتی مبتنی بر مدل تجربی تصریح شده در این پژوهش با نتایج حاصل از استراتژیهای معاملاتی مبتنی بر دو مدل معیار، مقایسه خواهد شد.
برآورد مدلها و تحلیل نتایج
نتایج حاصل از برآورد فرم کامل مدل تجربی تصریح شده، فرم مقید آن و دو مدل استاندارد جهت مقایسه نتایج مدل اصلی در جدول (۴-۱) ارائه شده است. ستون اول این جدول نتایج حاصل از برآورد مدل کامل تجربی را گزارش میکند که در آن داریم:
برای فرم مقید این مدل که نتایج آن در ستون دوم ذکر شده است مقادیر ضرایب برابر صفر فرض شده است ( ). این قید، بخش مبادله ریسک-بازده مدل تجربی را به مدل CAPM شرطی تقلیل میدهد.
دو ستون آخر جدول، نتایج حاصل از دو مدل استاندارد را که به عنوان مدلهای معیار جهت مقایسه نتایج مدل کامل و مدل مقید استفاده میشوند را نشان میدهد. هردوی این مدلها، فرم های مقید مدل کامل بشمار میروند. بدین گونه که با اعمال قید ( ) مدل چندعاملی قیمت گذاری خالص را برآورد کردهایم. نتایج این مدل در ستون سوم جدول ارائه شده است. در ستون آخر نیز نتایج حاصل از مدل خودتوضیحی مرتبه اول گزارش شده است. این مدل، با اعمال قید ( ) بر مدل کامل تجربی حاصل شده است. به عبارت دیگر این مدل با حذف اثرات تمامی جملات دیگر و از طریق حذف تمامی جملات حاضر در مدل اصلی بجز جمله با وقفه بازده سهام بدست آمده است.
مقدار برآورد قیمت ریسک بازار محلی غیر شرطی ( ) برای مدل کامل برابر ۰٫۰۰۲۷ و برای مدل محدود ۰٫۰۰۳۸ است که در هر دو مدل این مقدار در سطح اطمینان ۱% معنیدار است. مقدار مثبت و معنیدار این ضریب در بازار نوظهور ایران با یافته های مطالعات سلیم و وایکوسکی (۲۰۰۸) و تحلیل کینیون (۲۰۱۳) از بازار سهام روسیه به عنوان یک بازار نوظهور، سازگار است. این یافته همچنین در راستای نتایج مطالعات قیسلز و همکاران (۲۰۰۵)، گوو و وایت لاو (۲۰۰۶) و پاستور و همکاران (۲۰۰۸) است. مطالعات مذکور وجود یک مبادله ریسک-بازده را برای بازارهای توسعه یافته گزارش کردهاند.
پارامتر برآورد شده برای سود سهام میانگین زدایی شده[۲۱۷] ( ) مدل مقید در سطح ۵% معنیدار است معنیداری این پارامتر دلالت بر این دارد که قیمت ریسک بازار محلی در طول زمان متغیر است. همچنانکه این مسئله توسط نتایج آزمون والد که در بخش پایینی جدول ارائه شده است، تأیید میشود. مقادیر آماره آزمون والد[۲۱۸] در ردیف اول این بخش، فرض صفر «برابر صفر بودن قیمت ریسک بازار محلی» در سطح ۱% را رد میکند. این مورد تأیید دیگری بر تغییر پذیری قیمت ریسک بازار محلی در طول زمان است. این یافته با نتایج مطالعه برانت و وانگ (۲۰۱۰) سازگار است.
جدول (۴-۱) نتایج برآورد مدلهای تجربی و مدلهای معیار مقایسه به روش حداکثر راستنمایی
Empirical models
Benchmark models
Full model
Restricted model
Multifactor APM
AR (1) Model
Parameter estimates
, intercept
۰٫۰۰۷۴**
(۰٫۰۰۴)
۰٫۰۰۴۴
(۰٫۰۰۴)
۰٫۰۰۲۵
(۰٫۰۰۵)
۰٫۰۱۵۸***
(۰٫۰۰۵)