– برنامه جمعآوری خبر پلیس؛
– شناخت شکاف عملکرد در ارائه خدمات خاص پلیس؛
– استراتژی بستن شکاف با تمرکز بر عملیات یا بازاریابی؛
موارد بحث شده در این تحقیق آمادگی بالقوه مدل تجزیه و تحلیل شکاف را نشان میدهد.
– جک سواس[۲۶۴] (۱۹۹۳)؛ تحقیق «توسعه مدیریت کیفیت برای پلیس شهر اوکالا[۲۶۵] از ایالت فلوریدا»، هدف از این تحقیق ارائه مدیریت کیفیت فراگیر، بجای مدیریت سنتی در بخش پلیس اوکالا است. این تحقیق به سه بخش تقسیم شده است. در بخش اول؛ بهتفاوت بین اصول مدیریت کیفیت جامع و مفاهیم مدیریت سنتی می پردازد و اصول چهاردهگانه کیفیت دکتر دمینگ مطرح می کند. اگرچه گرایش عمده به این است که این اصول مستقیماً مربوط به تولید است، ارزش برای بخش دولتی ندارد، ولی هر سازمانی باید از اصول را مورد آزمون و بهدقت مورد توجه قرار دهند. هر سازمان ممکن است به یکی از تئوریهای نظریهپردازان مدیریت کیفیت جامع، مثل اصول مدیریت کیفیت دکتر دمینگ، اصول دکتر جوران و یا دیگران توجه نماید. برآیند همه اینها آن است که کدامیک برای سازمان بهتر است. در بخش دوم؛ تحقیق به مدیریت کیفیت در ضوابط پلیس به فرهنگ پلیس سنتی و این که چرا نیاز به تغییر دارد، اشاره می کند. نیروی دریایی آمریکا نمونه ای از سازمانهای پیشتاز در فرایند مدیریت کیفیت فراگیر است. در حالیکه بکارگیری برخی از اصول دمینگ عاملی مهم فرهنگ داخلی سازمان برای تغییر است، ساختار سازمان مقدار کمی کیفیت سازمان را بهبود میبخشد.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
هر تاکتیک، روش و فرآیندی که بوسیله پلیس بکار گرفته می شود، تأثیرپذیری آن باید ارزیابی شود. این ارزیابی بهتر است بوسیله کارشناسان و افسرانی که در خیابان شغلشان است، هر روز انجام شود.
در بخش سوم؛ تحقیق به گذشته، حال، آینده پلیس اوکالا پرداخته می شود. تغییر از مدیریت سنتی به مدیریت کیفیت جامع از آوریل۱۹۹۰در پلیس اوکالا با غیرمتمرکز کردن فرماندهی شروع شد. اهداف این اصلاحات عبارتند از:
– بهبود پاسخگویی بوسیله واحدهای تحت فرماندهی در یک منطقه جغرافیایی؛
– غیرمتمرکز کردن اختیارات در سطوحی از تصمیم گیری؛
– آماده کردن سازمان برای پیشرفت بیشتر.
اقدامات بعمل آمده مثل:
– لازمه آموزش مدیران و کارکنان؛
– به افسران اجازه داده شد، تا بر اساس استاندارد کاپشن مورد علاقه زمستانه خود را خریداری نمایند؛
– مشارکت دادن کارکنان در فرایند تصمیم گیری خرید تجهیزات شغلی روزانهشان؛
– تمرکز بر مشتری، توجه مستمر برای راه هایی که موجب بهبود کیفیت است.
– تشکیل تیمهای خودگردان از میان افسران موتورسوار، در حالیکه قبل از۱۹۹۰آنها تحت سرپرستی یک گروهبان اداره میشدند. در طرح جدید ۲/۱ افسران موتورسوار به یک ناحیه و نصف دیگر به ناحیه دیگر اعـزام شدند، در تیم هر یک از افسران مسئولیت داشتند. وقتی از افسران سؤال شد چه فرقی با قبل دارد، در پاسخ گفتند؛ بزرگترین تفاوت آن است که ما هر روز که به سرکار میآییم، از کارمان لذت میبریم.
در آینده اساس مدیریت کیفیت تمرکز بر روی مشتریان است. مشتریان داخلی که کارکنان هستند و مشتریان بیرونی که شهروندان میباشند. طبیعتاً تمرکز بر مشتریان بیرونی (شهروندان) خواهد بود.
در گذشته عملکرد پلیس بوسیله نرخ جرایم، بیان تعداد ترافیک و تعداد موارد کشفشده، همه اینها آمارهای داده های باارزشی را مهیا می کنند، ولی آنها تصویر درستی ارائه نمیدهند.
– دفتر تحقـیقات معاونت طرح و برنامه ناجا (۱۳۹۱)؛ مطالعات نشـان میدهد در حال حاضر ۴۱ مرکز پلیس هند دارای گواهینامه ISO 9001, 2000 هستند و ۱۶۵ مرکز پلیس دیگر درصدد پیادهسازی استاندارد ISO 9001, 2000 میباشند، تا بتوانند این گواهینامه را اخذ نمایند. مراکز پلیس هند در زمینه راه اندازی سیستمهای مدیریت کیفیت مبتنی بر استاندارد ISO 9001, 2000 در دنیا پیشگام هستند و بیشترین توجه را به مبحث پیادهسازی سیستمهای مدیریت کیفیت در بین مراکز مختلف پلیس دنیا معطوف کرده اند.
مراکز پلیس برخوردار از گواهینامه ایزو باعث تحسین بسیاری از فعالان بین المللی بهخصوص در زمینه حقوق بشر شده است و بنابه نظر آنها تغییرات شگفتانگیزی در نحوه برخورد و رفتار کودکان پلیس با مردم ایجاد شده است. همچنین پیادهسازی استاندارد ISO 9001, 2000 باعث بهبود چشمگیر تصویر ایجادشده، از پلیس در ذهن مردم هندوستان شده است. پیادهسازی سیستم مدیریت کیفیت مبتنی بر استاندارد ISO 9001, 2000 در مراکز پلیس هند باعث بهبود بسیار چشمگیری در نحوه ارائه خدمات آنها به مشتریان خویش شده است که برخی از آنها عبارتند از:
– افزایش رضایتمندی مردم از پلیس؛
– بهبود زمان رسیدن به منطقه وقوع جرم؛
– راه اندازی ایستگاههای پذیرش در مراکز پلیس و تعبیه مکانهایی برای پشتیبانی اطلاعاتی مردم؛
– راه اندازی ایستگاههایی مخصوص زنان در جهت پشتیبانی اطلاعاتی آنها؛
– بهبود شفافیت و پاسخگویی پلیس؛
– نگهداری مناسب و بازیابی سریع پرونده ها در مراکز پلیس؛
– ایجاد رقابت سالم بین کارکنان پلیس و … .
کیفیت مراکز پلیس هند بعد از پیادهسازی سیستمهای مدیریت کیفیت مبتنی بر استاندارد ISO9001, 2000، آنچنان افزایش یافت که در سال ۲۰۰۷ مرکز پلیس Shiprapath، بهعنوان بهترین مرکز پلیس در جهان توسط یک ارگان بین المللی و جهانی معتبر واقع در لاهه هلند انتخاب شد. مراکز پلیس هند درصدد هستند با تثبیت ابتکارات و نوآوریهای جاری، توسعه مهارت های حرفها و نرمافزاری کارکنان پلیس و ارتقای تکنولوژیکی پلیس به صورت مستمر، کیفیت ارائه خدمات بهمشتریان خود را بهبود ببخشند (دفتر تحقیقات معاونت طرح و برنامه ناجا، ۱۳۹۱).
– کاریجکتیران[۲۶۶] و استیون سی روس[۲۶۷] (۱۹۹۶)؛ از دانشگاه واشینگتن غربی[۲۶۸]– دانشکده بازرگانی، تحقیقی را تحت عنوان «مشاهدات و انتظارات کیفیت خدمات بااستفاده از ابزار کیفیت خدمات (SERVQUAL) برای تجزیه و تحلیل نیازها»، انجام دادند. هدف از این تحقیق تطبیق مدل معروف کیفیت خدمات در رابطه با فرایند کیفیت خدمات مشاوره دانشگاهی ارائه شده، با کیفیت خدمات مورد انتظار، بهمنظور شناخت اولویتهای کلیدی برای سیستمهای پشتیبانی است.
– ویسنوسکی[۲۶۹](۱۹۹۶)؛ در تحقیقی کاربرد مدیریت کیفیت جامع در سازمانهای دولتی را در پاسخ به چهار پرسش شامل: آیا رویکرد مدیریت جامع برای سازمانهای دولتی جالب است؟ کدامیک از اصول مدیریت کیفیت جامع باارزش و کدام بیارزش است؟ آیا تغییرات در اصول و مکانیسمهای مدیریت کیفیت برای همخوانی با سازمانهای دولتی لازمند؟ برای ایجاد احساس نیاز به تغییر چه میتوان کرد؟ مورد بررسی قرار میدهد. برای پاسخ به سؤالات، بعُد مدیریت کیفیت جامع را از دیدگاه نویسندگان با بکارگیری ادبیات دانشگاهی شناسایی و تعریف می کند که از دیدگاه ارزیابی مدیریت کیفیت جامع برای سازمانهای بخش دولتی مفید شناختهشده، اما ویژگیهای خاص عملکرد بویژه نارسائیهای درک موضوعهای درک رضایت مشتری، احساس رضایت مدیران و کارکنان برای کارکردن بر اساس قوانین و نظم و مشاهده اولویتها، کمبود میل درونی و انگیزه برای پیشرفت فرآیندها، مداخله مدیریت کیفیت جامع را مشکلتر میسازند. نتیجه این بررسی نشان میدهد که بعضی از ابعاد مدیریت کیفیت جامع مانند؛ توجه به مشتری، در مقایسه با وضعیت رقابتی از اهمیت کمتری برخوردار است. لذا ابعاد دیگر مدیریت کیفیت جامع مانند؛ دسترسی به اطلاعات، بکارگیری ابزارها و تکنیکهای بهبود، آموزش، قدرتبخشی و کارگروهی میتوانند، مانند بخش خصوصی اثرات مثبت و مشابهی داشته باشند. در برخی از موقعیتها بخش دولتی انگیزه کمی برای بهبود نیاز مشتریان دارند. در این موارد، دولتها بایستی به عنوان دایره بازاریابی عمل نمایند و نیاز مشتریان را به قوانین تبدیل نمایند. در مقابل موانع زیادی نیز برای مدیریت کیفیت جامع در سازمانهای دولتی وجود دارد. این موانع شامل؛ تعریف نامناسب مشتری که در برخی موارد ممکن است کل جامعه و نه فقط یک مصرف کننده مستقیم باشد، کمبود انعطافپذیری که مشخصه بخش عمده سازمانهای دولتی است و پیادهسازی ابعاد مدیریت کیفیت جامع مانند؛ روابط بلندمدت با عرضهکنندگان و توسعه سیستم پادشدهی برای کارکنان را دچار مشکل میسازد.
۳-۲ دلایل استفاده از TQM در مدل کیفیت راهور
مدیریت کیفیت از بدو پیدایش تاکنون دستخوش تغییراتی بوده است. تحولات تکنولوژیکی و تغییرات سلایق مشتریان و ضرورت توجه به خواست مشتریان و عرصه رقابت جهانی و … همگی تغییرات و اصلاحاتی در اصول TQM در پیداشت. هر چند درباره روند شکل گیری و اصلاحات TQM نظرات متفاوتی وجود دارد، ولی تقریباً همه نظرات در جهت تعالی TQM از دوره بازرسی برای کیفیت تا دوره مدیریت کیفیت جامع اتفاقنظر دارند. تفاوت نظرات صرفاً در دستهبندی کردن دورهها به صورت کلی یا جزیی میباشد. بعضی از نظریهپردازان مثل: گاروین و چارلزکوب، سیر تحولی کیفیت را در چهار مرحله بازرسی کیفیت، کنترل کیفیت، تضمین کیفیت، مدیریت کیفیت جامع بیان نمودند، بعضی دیگر مثل انجمن کنترل کیفیت آمریکا همین سیر تکاملی چهار مرحله ای مدیریت کیفیت را در یازده دوره شامل؛ بازرسی، طبقه بندی، کنترل کیفیت، تست و آزمون تست، تضمین کیفیت، طراحی کیفیت، مدیریت کیفیت، مدیریت کیفیت فراگیر، بهبود کیفیت، یکپارچگی سیستمهای کیفیت، مدلهای تعالی و سرآمدی جوایز کیفیت تقسیم نمودند. البته این مدلهای سرآمدی، هر کدام تکنیکی برای اجرای TQM در سازمانها میباشند.
TQM یک فلسفه کلی است که هدف آن تأمین نیازهای مشتریان داخلی و خارجی، با ایجاد یک فرهنگ سازمانی است که هر کسی در هر مرحله ای از تولید محصول و در هر سطحی از مدیریت به کیفیت متعهد است و بهخوبی اهمیت استراتژیک آن را، درک کرده است.TQM بر بهبود روشهای ساختاری، زیرساختی، نگرشی، رفتاری و روششناختی راضی کردن مشتریان تمرکز دارد، TQM بر بهبود کل سیستمهای مدیریت تأکید بیشتری دارد، تا عملکرد فردی. مدیریت کیفیت فراگیر مجموعه ای از اصول مدیریت را که بر بهبود کیفیت تمرکز دارند، بهعنوان نیروی محرکه در همه بخشهای وظیفه ای و در تمام سطوح شرکت ارائه می کند. در واقع TQM تعهدی است، سیریناپذیر. ” خیلیخوب ” کافی نیست و کیفیت همیشه قابل ارتقاست.
اجرای TQM در سازمانها نیاز به فرهنگسازی، ایجاد بسترهای مناسب در ساختار و تشکیلات سازمانی، آموزش و … دارد. نتایج حاصله از ادبیات این تحقیق بیانگر آن است که نگرشTQM و اجرای آن مختص بخش خصوصی نیست؛ بلکه در بخش عمومی نیز قابلیت اجرایی دارد. در هر صورت TQM بهعنوان تکنیکی مناسب برای بهبود مستمر کیفیت و اساس مدلهای مختلف کیفیت در سازمانهای عمومی و خصوصی محسوب می شود. سازمانها برای اجرای آن در تشکیلات خود به مدلهای سرآمدی و تعالی کیفیت متوسل میشوند. سازمان راهور نیز برای پیشرفت و بهبود در امور می تواند از TQM استفاده و آن را در سازمان خود مستقر نماید.
۱-۳-۲ دلایل استفاده از مدل EFQM در مدل مفهومی کیفیت راهور
یافته ها از ادبیات این پژوهش نشان میدهد؛ در حال حاضر جوایز تعـالی سازمانی در بیش از ۷۶ کشـور که همگی عضو سازمان ملل متحد هستند، اعطا می شود. بکارگیری مدلهای کیفیت در پلیس کشورهای جهان مورد توجه است. مدلهای مدیریت کیفیت مورد استفاده در پلیس، جدای از مدلهای مطرحشده نمی باشد. از مطالعات پیشین حاکیست که پلیس ۲۵ کشور شامل؛ هندوستان، سوئد، فنلاند، هلند، بلژیک، انگلیس، اوکراین، اسلوونی، لیتوانی، نروژ، پرتغال، سنگاپور، استرالیا، آمریکا، کانادا، لهستان، امارات، مالزی، فیلیپین، هنگکنگ، اسپانیا، آرژانتین، ایرلند، تایوان، چین، از مدلهای مختلف کیفیت از قبیل: TQM، ISO 9001 ،EFQM، BSC، KM، KS،DEA ، BPR، QZQ،INK استفاده مینمایند. از بین مدلهای فوق کشورهای اروپایی و بسیاری از کشورهای دیگر از جمله، ایران از مدلEFQM استفاده مینمایند. پلیس انگلیس باالهام از EFQM شبکه (EFQNM)، پلیس ملی تأسیس نمود. همچنین نیروی دریایی آمریکا نمونه ای از سازمانهای پیشتاز در فرایند مدیریت کیفیت فراگیر است. پلیس ایران و دانشگاه علوم انتظامی امین نیز از مدلEFQM بهره میبرد. بر اساس مطالعه تطبیقی انجامشده بین سه مدل EFQM، بالدریج، دمینگ نتیجه حاصله نشان میدهد که مدلهای بالدریج و EFQM واجد نگاهی جامعتر و یکپارچهتر به سازمان نسبت به مدل دمنیگ میباشند و مدل EFQM از بیشترین اقبال برخوردار بوده است (رمضانیان و اسماعیلپور، ۱۳۹۱). با توجه به مقبولیت EFQM در جهان و ایران و تجارب پلیسهای جهـان در بکارگیری مدل مذکـور، بهره گیری از ابعاد فوق برای تعیین مدل کیفیت خدمات می تواند مناسب باشد.
۲-۳-۲ دلایل استفاده از مدل Servqul در مدل مفهومی کیفیت راهور
از بین مدلهای سنجش کیفیت خدمات، مدل سروکوال از اقبال بیشتری در کشورها برخوردار است. البته هر کشور و سازمانی در کاربرد مدلها باید آن را مطابق با فرهنگ و ارزشهای جامعه و سازمان مربوطه بومی نماید. همانطور که در بخش مطالعات داخلی و خارجی این پژوهش آمده است؛ خدمات پلیس در بسیاری از کشورها از جمله آمریکا (برایتون و کلورادو)، مجارستان، انگلستان و اسکاتلند، ایران (خدمات امنیتی و انتظامی پلیس+۱۰)، …، با بهره گرفتن از مدل Servqual مورد سنجش قرار دادند. مطالعات گروه تحقیقات پلیس لندن (۱۹۹۷)؛ نشان میدهد کهServqual (مدل تجزیه و تحلیل شکاف) برای شناخت انتظارات عمومی با خدمات ارائه شده پلیس، اولویتهای حوزه کار پلیس سودمند میباشد. اطلاعات تجزیه و تحلیل شکاف برای شکلدهی برنامه های سالانه پلیس و برای تدوین استراتژی پلیس، برای ارائه خدمات و بهبود خدمات بکار میرود. میکی دونلی[۲۷۰] (۲۰۰۶)؛ در اسکاتلند تحقیقی تحت عنوان «ارزیابی کیفیت خدمات پلیس با بهره گرفتن از سروکوال»، انجام دادند. هدف این تحقیق توسعه کاربرد رویکرد سروکوال برای ارزیابی کیفیت خدمات پلیس اسکاتلند بود. تمیم آلباسام (۱۹۹۸)؛ مدلهای فراوانی در رابطه با اندازه گیری کیفیت خدمات وجود دارد. ولی مدل SERVQUAL، مدل مهم عمومی است که برای اندازه گیری و مدیریت کیفیت خدمات در بخشها و فرهنگهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد (تمیم آلباسام؛ بهنقل از باتل، ۱۹۹۶). مدل servqual برای اندازه گیری و ارزیابی کیفیت خدمات در بخشهای مختلف صنعتی، تجـاری، خدماتی، دولتی و خصوصی و … کاربرد دارد. علاوه بر آن در دولتهای محلی و فرهنگها و کشورهای مختلف از جمله بهعنوان مثال، ایالات متحده آمریکا، چین، استرالیا، قبرس، هنگکنگ، کره جنوبی، آفریقای جنوبی، هلند، امارات متحده عربی و انگلستان استفاده شده است (Al Bassam, 1998).
۳-۳-۲ دلایل استفاده از مدل E- SQ در مدل مفهومی کیفیت راهور
امروزه بخش اعظمی از خدمات سازمانهای دولتی و خصوصی از جمله؛ پلیس راهنمایی و رانندگی به صورت الکترونیکی از طریق اینترنت به مشتریان عرضه می شود. لذا برای ارائه مدل برای سنجش کیفیت در راهور لازم است، به کیفیت خدمات الکترونیکی نیز توجه شود. مباحث مطرحشده در ادبیات این تحقیق بیانگر آن است که محققین این حوزه مدلهایی را برای سنجش کیفیت خدمات الکترونیکی ابداع نمودند. مثلاً؛ لیاکونو، واتسون و گودو (۲۰۰۰) برای ارزیابی کیفیت خدمات وبسایتها مقیاسی در ۱۲ بعُد ارائه کردند، هدف اصلی آنها بیشتر تولید اطلاعات برای طراحان وبسایت بود، تا اینکه کیفیت خدمات را با تجربه مشتریان ارزیابی نمایند. در واقع این مدل یک بُعد کیفیت که خدمات مشتری نامیده می شود، را نادیده گرفتند. زیرا آن تحت روششناسی تحقیق نتوانست اندازه گیری نماید. بههمین دلیل، وب کوال شامل؛ یک بُعد نیست. همچنین بارنر و ویدگن[۲۷۱] (۲۰۰۲)؛ یک مقیاس پنج عامل شامل: قابلیت استفاده، طراحی، اطلاعات، اعتماد و همدلی ارائه مینمایند. یو و دونتو[۲۷۲] (۲۰۰۱)؛ نه عامل را در چهار بُعد شامل: سهولت استفاده، طراحی زیبا، سرعت پردازش و امنیت گسترش داد. هر یک از مقیاسهای مطرح شده، بخشی از کیفیت خدمات الکترونیکی را در بردارند. در عوض زیتهامل، پاراسورامن و مالهوترا (۲۰۰۰)؛ ابعاد کیفیت خدمات الکترونیک را در یازده بعُد شامل: ۱- قابلیت اطمینان، ۲- پاسخگویی، ۳- دسترسی، ۴- انعطافپذیری، ۵- سهولت در هدایت، ۶- کارایی، ۷- اعتماد، ۸- امنیت، حفظ حریم شخصی، ۹- آگاهی از قیمت، ۱۰- زیبایی سایت، ۱۱- بومیبودن یا میزان شخصی نمودن، تنظیم نمودند که نسبت به سایر مقیاسها از جامعیت بیشتری برخوردار است. بنابراین بنظر میرسد برای سنجش کیفیت خدمات الکترونیکی راهور میتوان، از ابعاد آن پس از بومیکردن استفاده کرد.
۴-۳-۲ جمعبندی دلایل استفاده از مدل مفهومی تحقیق
آنچه که در ادبیات تحقیق در خصوص مدلهای کیفیت خدمات مطرح شد، در جدول تطبیقی (۱۲-۲) به تفکیک مدل احصاء شده است. تا با بهره گرفتن از آنها ابعادی که بهنظر میرسند برای مدل مدیریت کیفیت خدمات راهور مناسب میباشند، انتخاب و در فصل چهارم مورد آزمون قرار گیرند. بهعبارت دیگر جدول (۱۲-۲) راهنمایی است برای محقق، جهت انتخاب ابعادی از کیفیت خدمات برای آزمون، تا در صورت درستی در ترکیب مدل سنجش کیفیت خدمات راهور قرار گیرند.
جدول ۱۲-۲: تطبیق ابعاد و معیارهای مدیریت کیفیت به تفکیک مدل بر اساس ادبیات تحقیق
R
مدل سنجش کیفیت
ابعاد (معیارهای) مدل