شکل ۴‑۲- محصول معماری OV-1 از دید سناریوی AV- 1 65
شکل ۴‑۳- فلوچارت حمله به هدف در قالب محصول معماری OV- 5 66
شکل ۴‑۴-نمودار توالی فازها در محصول معماری OV-6c 68
شکل ۴‑۵- نمودار کلاس نودهای شرکت کننده در عملیات ارزیابی و اجرای حمله مطابق با محصول معماری OV- 2 69
شکل ۴‑۶- نمودار ماشین حالت مطابق با محصول معماری OV-6b 71
شکل ۴‑۷- مدل منطقی داده مطابق با محصول معماری OV-7 72
فصل اول: کلیات تحقیق
مقدمه
یکی از مهمترین دلایل کندی و فرسایشی بودن فرایند معماری سازمانی تغییرات مداوم در حوزه فناوری و یا ماموریت های یک سازمان است. یکی از پارادایم های مطرح شده در حوزه معماری سازمانی پارادایم چابکی است. چابکی به معنی تطبیق پذیر بودن در مقابل تغییرات مداوم کسب و کار است.
نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، در راستای انجام ماموریتهای خود، نیازمند سیستمهائی یکپارچه و تعامل پذیر هستند. به منظور رسیدن به سیستمهای مطلوب ابتدا لازم است تا آنها را بصورتی علمی توصیف نمائیم. بهترین راه حل برای ایجاد توصیف های یکدست، یکپارچه، و تعامل پذیر، استفاده از یک چارچوب معماری مناسب است. در صورتیکه هر سازمان، اقدام به توصیف سیستمهای خود نماید، به توصیفهائی ناسازگار و فاقد یکپاچگی و تعامل پذیری خواهیم رسید. با وجود اینکه در اکثر متون به چارچوب زکمن به عنوان اولین چارچوب معماری سامانه های اطلاعاتی اشاره میشود، ولی باید گفت که تلاشی که در وزارت دفاع آمریکا در جهت معماری سامانه های اطلاعاتی و ارتباطی صورت گرفت، مستقل از چارچوب زکمن و مسائل مطرح شده در آن بود. C4ISR که در ابتدا برای معماری سامانه های ارتباطی و اطلاعاتی در صحنه عملیات نظامی تدوین شده بود، رفته رفته جای خود را به عنوان یک راه حل ممتاز برای پرداختن به معماری در حوزه های دیگر نیز باز کرد. چارچوب C4ISR بر خلاف زکمن که شامل شش دیدگاه میشد از سه دیدگاه تشکیل شده که با هم تفاوت عمده دارند، این سه دیدگاه عبارتند از :
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
دیدگاه عملیاتی(Operational View) : این دیدگاه توصیف کننده وظایف و عملکردهای گره های عملیاتی و گردش اطلاعات بین این گره ها در جهت انجام عملیات است. با بهره گرفتن از نمادهای گرافیکی میتوان گره ها و عناصر عملیاتی، چگونگی انجام و پشتیبانی عملیات، نحوه گردش و تبادل اطلاعات بین گره ها را مشخص نمود.
دیدگاه سیستمی(System View) : این دیدگاه توصیف کننده سیستمهای اطلاعاتی و چگونگی ارتباط بین آنها در جهت انجام یا پشتیبانی عملیات است. آنچه که نشان دهنده نقش فناوری در کمک به انجام بهتر ماموریتهای سازمانی بوده، در اینجا توصیف میشود. از دیدگاه عملیاتی که به دیدگاه سیستمی وارد شویم، گره های عملیاتی با سیستم های اطلاعاتی و فواصل با خطوط انتقال اطلاعات جایگزین میشوند.
دیدگاه تکنیکی(Technical View) : این دیدگاه توصیف کننده قوانین، مشخصات و ملزومات تعیین شده برای هر سیستم در جهت نیل به اهداف و وظایف تعریف شده آن است. در حقیقت هدف از این دیدگاه، تضمین تطابق در عملکرد سیستم ها با انتظارات خواسته شده از آنهاست
هدف نهایی چارچوب معماری C4ISR، افزایش میزان تعامل در سطح سازمان میباشد. با توجه به سایر چارچوب های معماری، در چارچوب معماریC4ISR “استاندارد سازی” بطور کامل مورد توجه قرار می گیرد. یکی از مهمترین اهداف اصلی معماری عملیاتی در چارچوب C4ISR تعریف ملزومات تبادل اطلاعات میباشد.
از جمله ویژگی های چارچوب معماری C4ISR میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
محصول گرا
نمایش اطلاعات و تعامل پذیری
ایجاد کارایی و تعامل پذیری
بیان چگونگی تشریح معماری
پوشش به نیاز در تمام سطوح
دارای سه دیدگاه معماری عملیاتی،سیستمی، تکنیکی
معماری سازمانی چابک یک پارادایم طراحی و مدلسازی برای معماری سازمانی است. بومی کردن چارچوب C4ISR از طریق بکارگیری تجارب عملی چابک[۱] در جهت پوشش کامل به آن یک روش مناسب معماری برای سازمان های چابک و متلاطم است. نوآوری این تحقیق چابکسازی چارچوب C4ISR در معماری سازمانی میباشد. این چابکسازی از طریق بکارگیری متدولوژی DSDM در چارچوب C4ISR و استفاده از تجارب عملی چابک خواهد بود.
تعریف مساله
در حال حاضر سازمان های متلاطم و پرتغییر به منظور برنامه ریزی و اجرای فرایند معماری سازمانی دچارمشکلاتی هستند. فرایند معماری سازمانی بسیار لخت، کند و فرسایشی بوده و گاهی اوقات به شکست منجر می شود. یکی از مهمترین دلایل کندی و فرسایشی بودن فرایند معماری سازمانی تغییرات مداوم، گسترده و پیش بینی نشده (غیرقابل پیش بینی ) در حوزه فناوری و یا کسب و کار سازمان ها است. روش های جاری معماری سازمانی مبتنی بر پارادایم های قدیمی تر بوده و از ویژگی های خاصی بر خوردار هستند. امروزه سازمان ها با کمبود منابع و زمان مواجه بوده و از طرفی دیگر به دلیل گسترش بکارگیری فناوری های نوین مجبور به تولید کالاها و خدمات انعطاف پذیر برای جلب رضایت مشتریان هستند. تلاطم و تغییرات مکرر و غیر قابل پیش بینی سازمان ها ناشی از موارد فوق الذکر بوده و لذا
نیازمند نگاهی جدید به معماری سازمانی می باشیم. در عصر چابکی دیگر نمی توان همه چیز را ازقبل پیش بینی و برنامه ریزی کرد، لذا استفاده از روش های کلاسیک معماری سازمانی نتیجه بخش نخواهد بود. با توجه به گسترش تغییرات و تلاطم دیگر نمی توان وضعیت موجود و وضعیت مطلوب را به شکل ایستا تعریف نموده و سپس برای حرکت از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب برنامه ریزی نمود. روش های کلاسیک معماری سازمانی به دلیل داشتن برخی از ویژگی ها در محیط های پرتلاطم دچار مشکلاتی هستند. برخی از این ویژگی ها عبارتند از :
سخت بودن تولید محصولات و فرآورده های معماری سازمانی
تولید حجم عظیمی از مستندات
وجود افراد تطبیق ناپذیر در تیم معماری سازمانی و سایر تیم ها
اصراربیش از حد داشتن به مسائل تکنیکی به جای همکاری و کارتیمی
عدم بکارگیری مدیریت دانش محور
استفاده از متدولوژی های نامناسب
عدم وجود ابتکار وخلاقیت درافراد و تبعیت محض از برنامه ها و رعایت حداکثر بروکراسی
وجود فازها و چرخه های طولانی
برگزاری جلسات نامناسب کارشناسی و مدیریتی
طولانی بودن زمان توسعه سیستم های کاربردی اثر بخش و تحول آفرین و…
روشهای چابک معماری سازمانی سعی دارند تا از شکنندگی معماری سازمانی در سازمانهای متلاطم و پرتغییر جلوگیری نمایند. بکارگیری بهترین تجارب چابک در جهت پوشش به زکمن و استفاده از آنها در متدولوژی های منطبق با آن یک روش مناسب جهت چابکی معماری سازمانی است.
اهداف تحقیق
اهداف اصلی که در پایان نامه مورد بحث قرار خواهند گرفت، به شرح زیر است :
چابکسازی چارچوب معماری سازمانی C4ISR با تزریق متدولوژی DSDM و استفاده از تجارب عملی چابک که براین اساس با بهره گرفتن از روش های تکاملی تدریجی و مدلسازی چابک، موارد غیر ضروری و برخی از جزئیات از مدل ها و مستندات کاسته شده و سرعت برنامه ریزی افزایش می یابد و سبب تزریق چابکی در روش ها و مدل ها می گردد.
به طور کلی استفاده از بهترین تجارب عملی چابک در جهت پوشش به چارچوب C4ISR برای برنامه ریزی و مدلسازی فرایند معماری سازمانی
نشان دادن افزایش سرعت برنامه ریزی و سرعت انتقال معماری سازمانی و استفاده از ایده های معماری سازمانی چابک.
تحقیقات مرتبط
از آنجا که موضوع این تحقیق ترکیبی از مباحث مربوط به معماری سازمانی چابک، چارچوب زکمن و تجارب عملی چابک متاثر از روش های چابک توسعه نرم افزار است، تحقیق دقیقا” مشابهی شناسایی نگردیده اما مقالات، کتب و منابع متعددی درخصوص هر کدام از موارد مطرح شده بصورت جداگانه بحث نموده اند. نوآوری این تحقیق مربوط به بومی سازی چارچوب زکمن از طریق ادغام تجارب عملی چابک در آن است. چارچوب و متدولوژی چم، معماری معماری سازمانی مبتنی بر، Scrum سازمانی سرویس گرا [ ۸]، معماری سازمانی مبتنی بر و RAD، AUP، Scrum، XP مدلسازی چابک و متدولوژی های چابک توسعه نرم افزار مثل…. هر کدام در مورد برخی از موارد این تحقیق (و نه کامل ) سخن گفته اند.
در حال حاضر معماری سازمانی یکی از عوامل مهم و کلیدی در انجام مأموریتهای سازمانی محسوب میشود. آقای امبلر که یکی از نظریه پردازان مشهور معماری سازمانی چابک میباشد، معتقد است که معماری سازمانی چابک به معماری میگویند که مبتنی بر خدمات باشد و در فرایند معماری سازمانی، مستند سازی و مدلسازی به شکل چابک صورت پذیرند که به عقیده آقای امبلر باید ابتدا از کوچک شروع کرده وسپس کار را توسعه داد [۲, ۳]. در[۴] نیز با بهره گرفتن از تجارب عملی چابک به بررسی نحوه بکارگیری این تجارب در معماری سازمانی تحت چارچوب زکمن پرداخته است که برای مدل سازی سطرها و ستونهای این چارچوب در جهت بهبود برنامه ریزی معماری سازمانی راهکارهایی را ارائه داده است. این در حالی است که در زمینه چابکسازی چارچوب C4ISR در معماری سازمانی تاکنون پژوهشی صورت نگرفته است.
ساختار پایان نامه
درادامه ودر فصل های بعدی، مطالب زیررا مشاهده خواهیم نمود :
-
- فصل دوم در مورد ادبیات معماری سازمانی چابک بحث خواهیم نمود.
- فصل سوم در مورد چابکسازی چارچوب C4ISR در معماری سازمانی با بهره گرفتن از تجارب عملی چابک و متدلوژی DSDM بحث خواهیم نمود.